Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Werkbezoek minister Ter Horst aan de regio Utrecht

4 juni 2007

In de regio Utrecht ligt de regierol voor het thema `veiligheid' duidelijk bij de gemeenten. Zo luidt één van de conclusies van minister Ter Horst naar aanleiding van het werkbezoek dat zij op 4 juni bracht aan de politie en de gemeente Utrecht. `Die kant moeten we op!', vult zij aan.

Ter Horst tijdens het werkbezoek in Utrecht Gedurende het werkbezoek is er onder andere aandacht voor het project `Utrecht veilig: dat doen we samen!' Een belangrijk element in deze aanpak is communicatie. Politie en gemeente grijpen daarbij alle mogelijkheden aan. Dat betekent dat niet alleen de voor de hand liggende instanties ingeschakeld worden om de veiligheid te verhogen, maar bijvoorbeeld ook straatvegers geïnstrueerd worden, opdat ze weten waar ze op moeten letten om autokraken te voorkomen.

Ook wordt er gesproken over de relatie tussen de politie en allochtone jongeren. Het korps Utrecht heeft daarvoor een `bruggenbouwer' ingezet. De succesfactor? Niet alleen óver jongeren, maar vooral mét ze praten om de negatieve beeldvorming te veranderen, en juist ook als daarvoor geen directe aanleiding is in termen van overtredingen.

In het programma voor het werkbezoek is ook ruimte gemaakt voor een bezoek aan de wijk Overvecht, waarvan delen zijn aangemerkt als urgentiegebied. De veiligheidsproblematiek vertaalt zich niet in een relatief hoog aantal aangiften: bewoners durven die stap vaak niet te nemen. Minister Ter Horst is ervan overtuigd dat de mogelijkheid van `anoniem aangifte doen' zou kunnen helpen.

Ook de Jumbosupermarkt in Overvecht kampte sinds de opening met problemen op het gebied van veiligheid en overlast door jongeren. De supermarktorganisatie heeft naar aanleiding daarvan in nauwe samenwerking met de gemeente maatregelen getroffen. Het bezoek aan deze winkel is erg inspirerend. Minister Ter Horst noemt deze vorm van samenwerking een mooi voorbeeld.
---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties