Siemens

Persbericht

0706.950

Den Haag, maandag 4 juni 2007

Siemens realiseert converterstations voor HVDC-zeekabelverbinding tussen Nederland en Groot-Brittannië grotere betrouwbaarheid en meer concurrentie op het net

Siemens Power Transmission and Distribution (PTD) en de Nederlandse consortiumpartner BAM Civiel hebben van het Britse National Grid en het Nederlandse TenneT de opdracht ontvangen voor de levering van converterstations voor het
hoogspannings-gelijkstroomtransmissieproject BritNed. Het gaat daarbij om een 260 kilometer lange 1.000-MW-HVDC-zeekabelverbinding met een transmissiegelijkspanning van 450 kV tussen het Isle of Grain in Kent, Zuidoost-Engeland, en de Maasvlakte bij Rotterdam. De opdracht heeft voor het consortium een waarde van circa 220 miljoen euro. Het project zal naar verwachting in 2010 worden opgeleverd.

De hoogspannings-gelijkstroomverbinding tussen Groot-Brittannië en Nederland wordt aangelegd om de betrouwbaarheid van de energienetten van beide landen te verbeteren en meer concurrentie op het net mogelijk te maken. Daarnaast voldoet de HVDC-verbinding aan de eis van de Europese Commissie om een grotere koppeling van energienetwerken. De energie zal in de toekomst in beide richtingen verliesarm en economisch voordelig door deze zeekabel stromen. De prijs van de energie zal door de stroommarkten van beide landen worden bepaald.

Siemens is verantwoordelijk voor het ontwerp van het complete HVDC-systeem en levert de kerncomponenten voor beide converterstations zoals converterkleppen, convertertransformatoren, smoorspoelen, beveiligings- en meet- en regeltechniek, alsmede de AC- en DC-filters. BAM Civiel is verantwoordelijk voor de uitvoering van alle civiele en bouwwerkzaamheden.

National Grid was ook opdrachtgever voor het
hoogspannings-gelijkstroomtraject Basslink, dat door Siemens Power Transmission and Distribution (PTD) is aangelegd en dat vorig jaar in bedrijf werd genomen. Via deze zeekabel-HVDC-verbinding, momenteel de langste ter wereld in haar soort, stroomt sinds eind april 2006 verliesarm stroom tussen het Australische vaste land en Tasmanië. Siemens Power Transmission and Distribution (PTD) in Erlangen is een van de toonaangevende bedrijven op de wereldmarkt voor energietransport en -distributie. Als productleverancier, systeemintegrator alsmede aanbieder van complete oplossingen en services maakt Siemens PTD het voor elektriciteitsbedrijven en de industrie mogelijk om op een economische en betrouwbare manier elektrische energie van de centrale tot aan de consument te transporteren. Vertegenwoordigd in meer dan 100 landen, behaalde PTD met wereldwijd rond 27.500 medewerkers in het boekjaar 2006 (ultimo 30 september) een omzet volgens U.S. GAAP van 6,5 miljard euro.

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com,
Internet www.siemens.nl/persinfo

Digitaal beeldmateriaal is te downloaden van:
www.siemens.com