Gemeente Almelo

Almelo verbetert buitensportaccommodaties

5 juni 2007 - De Gemeente Almelo wil een breed en gevarieerd sportaanbod bieden. Daarvoor is het nodig dat er voldoende sportaccommodaties zijn, met een hoge kwaliteit en evenwichtig gespreid over de stad. Om aan te sluiten bij nieuwe ontwikkelingen in de sport en op de groei van Almelo heeft het college van b&W de Toekomstvisie buitensportaccommodaties Almelo vastgesteld. Centraal daarin staan efficiënt gebruik van accommodaties, meervoudig gebruik en een hoog maatschappelijk rendement.

Veel nieuwe leden bij Mixed Hockey Club

Om de sporten goed te faciliteren en nieuwe accommodaties aan te kunnen leggen is het voorstel om voetbalvereniging Oranje Nassau, de wielerverenigingen De Zwaluwen en ATV Ruiten Drie en de honk- en softbalvereniging Uitsmijters 55 te verplaatsen naar een eventueel te realiseren flexlocatie. Na de verplaatsing van voetbalvereniging Oranje Nassau wordt de vrijgekomen ruimte op het sportcomplex aan de noordzijde van de Weezebeek gereserveerd voor de eventuele groei van La Première, SV Almelo, ckv Achilles, BVO Heracles en aanvullende parkeervoorzieningen.

Ontwikkelingen

Daarnaast wil het college het voornemen ondersteunen om voetbalvereniging DVO71 te laten samenwerken met voetbalvereniging Rietvogels. Omdat ook de Stichting Stadion Heracles geen gebruik meer maakt van het sportcomplex t Maatveld, stemt het college in met de overname van het recht van opstal. Ook wordt gezien de stedelijke ontwikkelingen onderzoek gedaan of verplaatsing van het sportcomplex van de voetbalvereniging AVC Heracles een betere oplossing is.

Snel groeiend

Door het snel groeiende ledenaantal bij de Mixed Hockey Club Almelo komt er een onderzoek naar de verkeerskundige en facilitaire gevolgen. Verplaatsing is dan niet noodzakelijk omdat de aanleg van een derde kunstgrasveld op de huidige locatie kan.

Ook wil het college medewerking verlenen aan een beperkte uitbreiding van de golfbaan op het complex van PH met als doel een NGF C-status.

Privatisering

Tenslotte komt er nader onderzoek naar het beheer en de exploitatie van sportaccommodaties, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen privatisering van de velden, privatiseren van (verenigings)opstallen en al geprivatiseerde accommodaties.

Advies

Het college vraagt de Sportraad om advies over de uitgangspunten zoals die verwoord zijn in de Toekomstvisie Buitensportaccommodaties Almelo 2020. Na dit advies neemt het college een definitief besluit en wordt de gemeenteraad gehoord. De verwachting is dat aan het eind van dit jaar de uitwerkingsnotitie met de eventuele consequenties wordt gepresenteerd.