Artsen zonder Grenzen


Projecten Liberia succesvol overgedragen

05/06/2007 11:18 -- Na zo'n veertien jaar van betrokkenheid bij Liberia heeft de Nederlandse tak van Artsen zonder Grenzen haar projecten daar gesloten. Op 27 mei vertrok de laatste medewerker uit het West-Afrikaanse land. Artsen zonder Grenzen werkte in Liberia gedurende twee gewelddadige periodes.

Onze eerste missie begon bij het uitbreken van de burgeroorlog begin jaren negentig. We kwamen terug in 2003, toen de tweede fase van de burgeroorlog op z'n hevigst was en de regering in de hoofdstad Monrovia omvergeworpen werd. In de stad zetten we een centrum voor therapeutische voeding op, waar we in twee jaar meer dan 4.800 kinderen behandelden.

De strijd had een grote impact op de gezondheidszorg. Overal waren de klinieken geplunderd en verwoest. Artsen zonder Grenzen besloot zich te concentreren op drie afgelegen gebieden: Grand Bassa County, River Cess County en Nimba County.
Alleen al in de hoofdstad Buchanan van Grand Bassa County behandelden we meer dan 1.000 kinderen succesvol voor ondervoeding. Verder steunden we vier overheidsklinieken, waar we gemiddeld 6.000 kinderen per maand behandelden. 43% daarvan waren kinderen met malaria.

In River Cess County steunden we drie overheidsklinieken en in de regionale hoofdstad Cestos City een gezondheidscentrum. In het gebied behandelden we zo'n 3.500 mensen per maand, waaronder ook hier vooral mensen met malaria. We gaven speciale aandacht aan moeder-en-kindzorg en reproductieve gezondheidszorg. De programma's in Grand Bassa en River Cess werden in december 2006 overgedragen aan de overheid.

In de vier klinieken die we steunden in Nimba County, behandelden we gemiddeld 5.000 mensen per maand. Daarnaast ondersteunden we ook het ziekenhuis van de stad Saniquellie in het gebied. In 2005 begonnen we met het integreren van de behandeling en zorg voor hiv/aids en tuberculose in het behandelprogramma van het ziekenhuis.

Artsen zonder Grenzen was de eerste organisatie die buiten Monrovia zorg voor hiv/aids-patiënten opzette. Behalve in Saniquellie deden we dat op nog vijf andere plekken in het gebied. We slaagden erin de behandeling en aanvullende zorg voor mensen met hiv/aids in de gewone gezondheidszorg te integreren. We gaan ervan uit dat dit model ook op andere plaatsen in Liberia ingevoerd kan worden.

Twee hulporganisaties zullen nu de steun aan de overheidsklinieken en het ziekenhuis in Sanniquellie voortzetten, inclusief de zorg voor de hiv/aids-patiënten.

De acute noodsituatie die Artsen zonder Grenzen in 2003 weer naar Liberia bracht is inmiddels voorbij. De gezondheidszorg is zwaar getroffen door jaren van conflict, en zal veel tijd nodig hebben om zich te herstellen. Het Liberiaanse ministerie van Volksgezondheid heeft vooral steun nodig van organisaties voor ontwikkelingshulp. Andere zusterorganisaties van de Nederlandse afdeling van Artsen zonder Grenzen blijven langer in Liberia, maar als geheel moet Artsen zonder Grenzen constant blijven bekijken waar de noden het hoogst zijn en de activiteiten dan in landen als Liberia zonodig reduceren.