Gemeente Lansingerland


Sluiting zwembad De Windas per 1 september 2007 zwembad de windas

Zwembad de Windas sluit per 1 september 2007 zijn poorten. Het nieuwe bad opent vóór zomer 2009.

De gemeenteraad van Lansingerland heeft in maart dit jaar geld beschikbaar gesteld voor de bouw van een nieuw zwembad in het toekomstige Landscheidingspark aan de Berkelseweg (vlakbij de huidige zwembadlocatie, maar aan de andere kant van de HSL). De bouwvoorbereidingen voor een nieuw zwembad zijn inmiddels in volle gang. De oplevering is gepland vóór het zomerseizoen 2009.

Het nieuwe zwembad bestaat uit een:


- Een binnenbadcomplex met 3 bassins (wedstrijdbad, doelgroepenbad, recreatiebad met o.a. glijbaan);


- Een buitenbad met springkuil, aparte peuterbassins plus ligweide.

Er leeft bij veel mensen de vraag waarom het oude zwembad niet open kan blijven tot het nieuwe zwembad geopend is. Dit heeft een aantal redenen.

Planologische redenen

Op de huidige locatie van het zwembad is woningbouw gepland. Daarover zijn afspraken gemaakt met andere overheden en projectontwikkelaars, onder meer over het tijdstip van realisatie van die woningen. Die afspraken kunnen alleen worden nagekomen wanneer uiterlijk in oktober 2008 wordt gestart met de woningbouw. Om met die bouw te kunnen starten is ongeveer 1 jaar voorbereidingstijd nodig, waarin de volgende werkzaamheden moeten worden verricht:

a. Slopen van het huidige zwembad;

b. Voorbelasten/ophogen van de bouwlocatie;

c. Bouwrijpmaken (onder meer aanleggen wegen, riolering).

Financiële redenen

Als de gemeente haar afspraken met andere overheden en met projectontwikkelaars over het op tijd bouwen van woningen niet nakomt, dan zijn daar financiële consequenties aan verbonden. Daarnaast zal het openhouden van De Windas ook meer geld kosten dan in onze begroting staat. Bij elkaar gaat het om meer dan 600.000. Het gemeentebestuur vindt het daarom niet verantwoord De Windas langer open te houden. De gemeente wil de komende jaren nog allerlei voorzieningen op o.a. sportgebied, sociaal-cultureel werk, speeltoestellen, onderwijs realiseren om tegemoet te komen aan de behoeften die mede door de groei van de gemeente ontstaan. Voor deze voorzieningen is ook geld nodig.

Ouderen en gehandicapten

Voor ouderen en gehandicapten, die momenteel in georganiseerd verband in De Windas zwemmen, zullen in de regio worden gezocht naar mogelijkheden om vanaf september tijdelijk elders te kunnen zwemmen. De betrokken organisaties zullen daarover nader worden geïnformeerd.

Slotactiviteiten

Nadere informatie over de slotactiviteiten die door Zwembad De Windas worden georganiseerd op 31 augustus en 1 september 2007, volgt nog.