Gemeente Oirschot

Welstandsnota

De gemeenteraad heeft op 29 mei 2007 de Welstandsnota Oirschot 2007 vastgesteld. Aanleiding voor de aanpassing van de welstandsnota is het voornemen van het huidige college om het gehele vergunningenstelsel, in het teken van vereenvoudiging, tegen het licht te houden. Het college bekijkt nut en noodzaak van de verschillende regels en vergunningen.

Grootste veranderingen

In de welstandsnota geven wij aan op welk niveau wij toetsen aan welstand. Dit varieert van een hoog toetsingsniveau tot welstandsvrij. Binnen de bebouwde kom zijn de meeste deelgebieden welstandsvrij geworden. Het betreft de meeste woonwijken, industrieterreinen en de sport en recreatie-terreinen. De historische kern van Oirschot blijft beschermd, evenals de gemengde bebouwing eromheen en de historische bebouwingslinten. Bij de andere kernen zijn alleen de historische bebouwingslinten niet welstandsvrij.

Oirschot kiest ervoor om niet de gehele gemeente welstandsvrij te maken. Er is afgesproken dat de nieuwe welstandsnota na 2 jaar wordt geëvalueerd. Hierna neemt de gemeente een besluit op het vervolg, bijvoorbeeld verruiming of beperking van de welstandsvrije gebieden.

Inwerkingtreding

De welstandsnota treedt daags na deze publicatie in werking. De nota ligt ter inzage bij de centrale balie van het gemeentehuis en is in te zien op www.oirschot.nl.