Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG-jaarcongres
5 en 6 juni 2007

31.05.2007

Persuitnodiging

Wij brengen u graag in herinnering dat volgende week dinsdag en woensdag (5 en 6 juni) het grote jaarcongres van de VNG wordt gehouden in de Jaarbeurshallen te Utrecht. Wij nodigen u van harte uit dit congres bij te wonen.

Rond de 3000 gemeentebestuurders zijn dan bijeen, luisteren en kijken naar een groot debat onder leiding van Cisca Dresselhuys waarin bekende vertegenwoordigers van omgeving van het lokaal bestuur ingaan op de hoofdinleiding van SER-voorzitter Rinnooy Kan. De burgemeesters, wethouders, raadsleden, gemeentesecretarissen, griffiers en andere ambtenaren ontmoeten elkaar daarnaast in werkconferenties en excursies. s Middags vinden deelconferenties en inhoudelijke excursies plaats. In het programmaboekje, dat u kunt vinden op www.vngjaarcongres.nl, vindt u alle details van het congres.

Op de eerste congresdag, dinsdag, vinden daarnaast twee gebeurtenissen plaats die opmerkelijke informatie kunnen opleveren:

City marketing slogan
Via de website van het congres (www.vngjaarcongres.nl) zijn 74 slogans ingezonden. De winnaar met de beste slogan krijgt een prijs uit handen van Ralph Pans, voorzitter van de directieraad van de VNG. Dit gebeurt dinsdag om half één in het VNG-café.

Prijsuitreiking actie Viering 50 jaar Europa in gemeenten Sjerp van der Vaart, directeur Bureau Europees Parlement te Den Haag, reikt aan drie gemeenten die winnaar zijn geworden van deze prijsvraag reischeques voor vijf personen per gemeente uit voor een reis naar het Europees Parlement in Straatsburg. De actie is een gezamenlijk initiatief van de VNG, het Bureau EP en het Kenniscentrum Europa Decentraal te Den Haag. Dit gebeurt tijdens de inhoudelijke excursie in de Irene foyer van de Jaarbeurshallen dinsdag kort na 13.30 uur s middags.

Na de algemene ledenvergadering van de VNG, die op woensdagochtend plaats vindt, houdt VNG-voorzitter Wim Deetman zijn jaarrede en spreekt minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Tijdens het ochtendprogramma vóór de twee speeches vinden nog enige publicitair interessante momenten plaats:

Aanbieding en presentatie van rapport Commissie Gemeentewet en Grondwet
De voorzitter van deze commissie, voormalig VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen, licht voorstellen toe voor de verankering van de gemeentelijke autonomie in de wet en doet voorstellen voor lokaal maatwerk en differentiatie.

Verkiezing Jonge Raadslid van het Jaar
Dit jaar wordt voor de tweede keer de verkiezing van het Jonge Raadslid van het Jaar georganiseerd. Minister Guusje ter Horst reikt de prijs aan de winnaar uit.

Uitreiking Prijs der Gemeenten
Deze prijs wordt toegekend aan een bestuurder die zich zeer in het bijzonder heeft ingezet voor het lokaal bestuur. Hij/zij wordt gehuldigd door VNG-voorzitter Wim Deetman met een bronzen sculptuur.

Ten slotte organiseren wij direct aansluitend aan het congres, op woensdagmiddag om 13.45 uur in de perskamer van het VNG-congres nog een persconferentie over:
Presentatie eerste 12 Millennium gemeenten van Nederland Wethouder Robert Giesberts van Utrecht (één van de eerste millennium gemeenten in ons land) presenteert de eerste 12 gemeenten, één per provincie, die deze naam bij hun gemeentegrens hebben geplaatst. Hij licht concrete en in het oog springende plannen toe, met name van Utrecht.
In de perskamer van het VNG-congres vindt woensdagmiddag 6 juni vanaf 13.45 uur een persconferentie plaats.
Wij hopen u tijdens het congres te mogen begroeten.

Meer informatie en aanmelden
Voor meer informatie en om u aan te melden voor het congres kunt u contact opnemen met mevrouw Nellie Monroy, secretariaat van de afdeling Communicatie, via telefoonnummer 070-3738472 of e-mail nellie.monroy@vng.nl.

Den Haag, 31 mei 2007