LEI

EU-project brengt schade pepinomozaïekvirus in Europa in kaart
4 jun 2007
Onderdeel: Plant Research International

De meningen over het gevaar van het pepinomozaïekvirus (PepMV) zijn binnen Europa sterk verdeeld. Zo worden in veel Europese landen alle mogelijke middelen ingezet om besmetting te voorkomen dan wel te bestrijden, terwijl men in andere landen veel vrijblijvender met het virus omgaat. Een door de EU gefinancierd project â Pepeira genaamd â gaat daarom een EU-brede risicoanalyse maken van de gevaren van het virus voor de Europese tomatenteelt en de economische schade die het tomatenvirus veroorzaakt.

Twintig partners uit zowel West- als Oost-Europese EU-lidstaten nemen aan het project deel. Vanuit Nederland gaat het om Plant Research International en Wageningen UR Glastuinbouw, beide onderdeel van Wageningen UR, en de Plantenziektenkundige Dienst (PD).

In het project zal o.a. precies bepaald worden wat de economische schade van het virus daadwerkelijk is onder verschillende groeiomstandigheden. Hiervoor worden in vier Europese landen kasproeven uitgevoerd. Onderzocht zal worden of zaadoverdracht een rol speelt bij de verspreiding van het virus. De laatste jaren zijn op diverse plaatsen in de wereld nieuwe stammen en recombinanten van het virus opgedoken. Het project onderzoekt ook welke verschillende stammen van het pepinomozaïekvirus in Europa voorkomen en wat hun betekenis is bij de verspreiding van het virus en de teeltproblemen die het veroorzaakt. Daarnaast inventariseert men de verschillende onderzoeken en stemt onderzoekmethodes en manieren om het virus aan te tonen (zgn. detectiemethoden) op elkaar af.

Het Pepino-virus verspreidt zich zeer gemakkelijk door allerlei vormen van contact: naast elkaar staande planten, gewashandelingen, door het gewas lopen en zelfs, hoewel in mindere mate, door migratie van insecten. Als het virus eenmaal in de kas aanwezig is, is het praktisch onmogelijk de verspreiding te verhinderen. Voorkomen is daarom beter dan genezen. Zeer strenge hygiënemaatregelen spelen dan ook een zeer belangrijke rol, bijv. door het gebruik van beschermende kleding en een ontsmettingsbak voor bezoekers.

Contact
Nora de Rijk
nora.derijk@wur.nl
0317 476831 / 06 51799948