Openbaar Ministerie

Functioneel Parket vanaf 1 juni volwassen onderdeel van het Openbaar Ministerie

Functioneel Parket, 4 juni 2007

Op 1 juni 2007 is de 'Wet op de bijzondere opsporingsdiensten' in werking getreden. Dit betekent dat, volgens de wet op de rechterlijke organisatie, het Functioneel Parket niet meer âin oprichtingâ is maar formeel deel uitmaakt van het Openbaar Ministerie.

In januari 2003 kregen vier opsporingsdiensten, middels een wetsvoorstel, algehele opsporingsbevoegdheid op het gebied van financiën en economie, landbouw, milieu en leefomgeving en sociale zekerheid. Het gezag over de opsporing door het Openbaar Ministerie werd neergelegd bij het Functioneel Parket i.o.. Het Functioneel Parket was toen echter nog niet formeel bij de wet ingesteld. Met de inwerkingtreding van de âWet op de bijzondere opsporingsdienstenâ is dat wel het geval.

Het Functioneel Parket stuurt sinds januari 2003 de bijzondere opsporingsdiensten aan en vervolgt de misdrijven die deze diensten aandragen. In eerste instantie ging het om de fraudezaken op landelijk niveau van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst en de Economische Controledienst (FIOD-ECD) van het ministerie van Financiën, de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van het ministerie van Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM), de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) van het ministerie van Sociale Zaken en de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV). Sinds oktober 2005 zijn daar vrijwel alle milieuzaken van de regiopolitiekorpsen bijgekomen, evenals alle zaken van de regionale inspectiediensten van VROM en de AID.

De organisatie telt inmiddels 250 medewerkers, waaronder circa 45 officieren van justitie, met een omvang van 16.000 strafzaken per jaar.

Voor meer informatie over het Functioneel Parket en haar zaken zie: FP Magazine.