Belgische Federale Overheid


04-06-2007

Chemische stoffen: REACH in werking getreden op 1 juni 2007

Het Europees REACH-reglement is in werking getreden op vrijdag 1 juni 2007. De productie, de invoer en het gebruik van chemische stoffen zal voortaan veel beter controleerbaar zijn.

De REACH-reglementering heeft te maken met chemische stoffen. Ze streeft de bescherming van de gezondheid en het milieu na, maar met oog voor het behoud en de versterking van het innovatie- en concurrentievermogen van de industrie.

Zo'n 30.000 stoffen vallen onder deze reglementering. Producenten, invoerders en in sommige gevallen ook de gebruikers van chemische stoffen moeten allerlei gegevens verzamelen over de eigenschappen van deze stoffen en hun risico's voor de volksgezondheid en het leefmilieu. Dit moet onder meer gebeuren door tests uit te voeren.

Daarnaast zijn alle actoren in de productieketen verplicht om informatie over de stof en de toepassingen ervan te verspreiden. Bepaalde gevaarlijke stoffen zullen niet meer gebruikt mogen worden, behalve wanneer de gebruiker voor een specifieke toepassing een vergunning heeft gekregen.

In België hebben het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) en de Federale Overheidsdienst Economie een praktisch instrument ontwikkeld om elke onderneming te helpen de relevante informatie te verzamelen.

Als u chemische stoffen wilt kopen, invoeren, produceren of gebruiken dan is REACH belangrijk voor u!