Nieuwe aanpak van ondervoeding redt kinderlevens 04 juni 2007, Genève/New York/Rome - Wereldwijd zijn 20 miljoen kinderen onder de vijf jaar ernstig ondervoed. Jaarlijks overlijden ongeveer een miljoen kinderen aan de gevolgen van ondervoeding, dat is gemiddeld één kind per dertig seconden. Een nieuwe aanpak, waarbij kinderen in ziekenhuizen en thuis behandeld kunnen worden, kan elk jaar honderdduizenden levens redden.

Deze baby in Oost-Congo kreeg op tijd voedselhulp. Foto: 2007/WFP/Susan Schulman
Deze baby in Oost-Congo kreeg op tijd voedselhulp. Foto: 2007/WFP/Susan Schulman

De Wereldgezondheids-
organisatie (WHO), het Wereldvoedselprogramma (WFP), de Standing Commitee on Nutrition (SCN) en Unicef melden vandaag dat ongeveer driekwart van het aantal ernstig ondervoede kinderen met kant-en-klare therapeutische voeding thuis behandeld kan worden.

De voeding is geschikt voor kinderen vanaf zes maanden oud, met een goede eetlust en vrij van medische complicaties. Er hoeft geen water aan de voeding te worden toegevoegd, wat de kans op bacteriële infecties verkleint. Het is vrij gemakkelijk te produceren en kan in alle landen waar veel kinderen ernstig ondervoed zijn worden gebruikt.

Uitkomst
De beschikbaarheid van deze voeding is voor veel families in deze landen een uitkomst. Gewoonlijk worden ernstig ondervoede kinderen voor een behandeling in ziekenhuizen of in speciale voedingscentra opgenomen. Deze behandelingsmethode is echter niet voor alle kinderen mogelijk, omdat de behandelcentra soms ver weg liggen en hun families niet wekenlang van huis kunnen. Bovendien is de weerstand van ernstig ondervoede kinderen verzwakt, waardoor ze in ziekenhuizen makkelijker infecties kunnen oplopen.

Als de thuisbehandeling van ondervoede kinderen op grote schaal wordt toegepast, in combinatie met ziekenhuisbehandelingen voor kinderen met complicaties, kunnen elk jaar honderdduizenden sterfgevallen worden voorkomen. In landen waar noodsituaties heersen - denk aan Ethiopië, Malawi, Niger en Sudan - zijn met deze aanpak al goede resultaten geboekt. De betrokken organisaties willen deze methode nu ook toepassen in landen waar geen sprake is van een crisis.