Senternovem


04-06-2007 | Dagverslag 'Digitaal Verhaal'

Het evenement 'Digitaal Verhaal' werd plenair in Theaterzaal 1 door de dagvoorzitter Natascha Kuit gestart, waarna Minister Plasterk via een videofilm de dag opende. Hierbij gaf hij het belang van het digitaliseren van cultureel erfgoed aan. Daarna riep hij de bezoekers op zich deze dag vooral te laten inspireren. Want inspiratie was er tijdens Digitaal Verhaal voldoende. In de twee plenaire presentaties die volgden kwam dit aspect ook duidelijk naar voren.

Foto Natasja Kuit Marjan Scharloo, directeur van het Teylers Museum, begon haar presentatie over digitaliseringprojecten cultureel erfgoed en haar samenwerkingsvormen. Het Teylers Museum werkt op dit moment aan verschillende digitaliseringprojecten van verschillende deelcollecties. Bij al die projecten wordt samengewerkt met andere musea. Zo is er een project 'instrumenten', waarbij wordt samengewerkt met Museum Boerhaave. Niet de beschrijving van het object staat centraal, maar het probleem wat met behulp van het betreffende instrument wordt opgelost.

Daan Velthausz van Two Minds vertelde in zijn presentatie over de 4e generatie ICT. De technieken om (bewegende) beelden te ontsluiten worden steeds beter, zodanig dat dit voor een steeds breder publiek toegankelijk wordt.

Na het plenaire deel, startte het parallelprogramma. Bezoekers konden kiezen om in zaal 1 te blijven en een presentatie van Personal Space te volgen of naar zaal 2 te gaan, waar Paul Versteeve van SenterNovem een presentatie verzorgde over subsidieaanvragen. Zijn presentatie richtte zich op de voorwaarden en eisen van de subsidieregeling, en de aanvraagprocedure.

Marc Lausberg van Personal Space Technologies ging tijdens zijn verhaal in op de Personal Space Station. De PSS is een 3D-visualisatie- en interactiesysteem, dat de gebruiker in staat stelt om 3D en 4D beelden in de handen te houden en deze naar eigen inzicht te bestuderen en manipuleren en dat PSS echt werkt dat konden de bezoekers in de pauze ontdekken!

In zaal 1 ging vervolgens Berrie van de Hoorn van Naturalis verder. Hij vertelde over het project dat zij samen met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Museon zijn gestart. Een project dat gebruik maakt van videoconferencing-technieken om les te geven op scholen. Daarentegen sprak Reinier Deinum, projectcoördinator van Het Geheugen van Nederland, in zaal 2 over de opzet en vooral gaten in Het Geheugen, en waar bij selectie van nieuwe projecten op wordt gelet.

Na deze twee presentaties konden de bezoekers in zaal 1 genieten van het verhaal van het Meertens Instituut. Martine de Bruin wijdde de bezoekers in, in de wereld van melodieën en transcriptietools. Het doel van het project WITCHCRAFT (What is Topical in Cultural Heritage: Content-based Retrieval Among Folksong Tunes) is het ontwerpen van een zoekmachine voor volksliedmelodieën. Annelies van Nispen van het DEN had omstreeks 14:30 uur het stokje overgenomen van het Geheugen van Nederland. Haar presentatie ging in op het waarom van het ICT register, en was wat technisch van aard. Daarna was er pauze, tijd om de informatie onder het genot van een drankje te laten bezinken.

Gebak Digitaal Verhaal Na de pauze ging Erik Bär van Tinker fris van start met het tonen van het project 'De Erfgenamen'. Een platform om kennis en ervaring met betrekking tot erfgoedbeleving te delen. Welke middelen zetten andere musea (wereldwijd) in om het cultureel erfgoed onder de aandacht te brengen? Hoe wordt dit ervaren? Waarna het publiek om een reactie werd gevraagd. In zaal 2 nam Marjet Douze, adjunct-directeur van het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV) het woord. Zij vertelde hoe het IIAV tot het maken van een informatieplan was gekomen en wat de subsidiesteun hen had opgeleverd.

Vervolgens werd het programma in zaal 2 herhaald en konden de bezoekers in zaal 1 tijdens de presentatie van BartJan Engelfriet van Green Dino Virtual Realities, de 'Escher Ride' beleven. Een virtuele reis door de wereld van M.C. Escher.

Vervolgens was er gelegenheid voor Guus Lange van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM)/NWO/CATCH tijd om een presentatie te geven. Hij liet zien hoe met behulp van de Open Book-zoekmachine documenten automatisch geïndexeerd kunnen worden.

Jacco van Ossenbruggen van het Centrum voor Wiskunde en Informatica ging daarna verder met het project e-culture.multimedian.nl. Hij wees met name op het belang van het gebruik van standaarden voor digitalisering. Deze standaarden maken het mogelijk om diverse databases en thesauri aan elkaar te koppelen en liet vervolgens enkele mooie voorbeelden zien.

Mels van Nieuwenhoven van WundersWorks sloot vervolgens het parallelprogramma in zaal 1 af met een boeiende interactieve presentatie. Hij deelde onder het publiek 10 'pointer devices' uit waarmee de zaal de presentatie kon beïnvloeden. Een interessant systeem voor educatieve doeleinden of als entertainment.

Afsluitend volgde plenair het 'Digitaal Verhaal'. In een spetterende mediaproductie werd een compilatie getoond van de door bezoekers ingezonden beeldmateriaal. Daarna werd er gevraagd naar het verhaal achter de foto, wat interessante, leuke, maar ook hilarische verhalen opleverde!

Kortom, het was hoogtijd om deze enerverende, informatieve, maar vooral geslaagde dag met een borrel af te sluiten!

Fotocompilatie Digitaal Verhaal