Ingezonden persbericht


Persbericht

Creditcardbetaling in het buitenland gaat samen met pincode

Nederlandse consument nog niet voldoende op de hoogte van veranderingen in het Europese betalingslandschap

Amsterdam, 4 juni 2007. Met de zomervakantie voor de deur adviseert betaalkaartenmaatschappij Visa de Nederlandse consument om de pincode van hun creditcard bij de hand te houden indien ze naar het buitenland op vakantie gaan. In bijna alle Europese landen gaan creditkaartbetalingen tegenwoordig gepaard met het gebruik van een persoonlijk pincode. Dit is een gevolg van het veranderende Europese betaallandschap.

Michiel Wielhouwer, Country Manager Visa Nederland: "Visa kaarthouders die naar het buitenland op vakantie gaan kunnen onder andere in winkels, tankstations, hotels en restaurants de vraag naar hun pincode verwachten wanneer ze willen betalen met de kaart. Dat is op dit moment al het geval in vakantielanden als Frankrijk, Portugal, Spanje en Griekenland. Het is voor de Nederlandse consument van enorm belang dat ze de code weten voordat ze op vakantie gaan."

EMV-chip
Om de veiligheid van het Europese betalingsverkeer te vergroten, zijn de internationale betaalkaartenorganisaties begonnen met het aanbrengen van een EMV-chip (EMV= Europay/Mastercard/Visa) op betaalkaarten. Een gevolg hiervan is dat de creditcardgebruiker steeds vaker wordt gevraagd om het intoetsen van de pincode in plaats van een handtekening. In het buitenland kan al bijna niet meer zonder pincode worden betaald. Naast de verbeterde veiligheid verlopen de transacties met EMV vele malen sneller en is het moeilijker om met de nieuwe creditcards fraude te plegen.

Overgangsfase
Nederland zit in een overgangsfase. De meest creditkaarten die in Nederland op dit moment uitgegeven worden bevatten een EMV-chip. Slechts enkele Nederlandse betaalautomaten maken gebruik van de nieuwe EMV-technologie. Dit betekent voor de Nederlandse consument dat de bevestiging van creditcardbetalingen op de Nederlandse markt in meer dan 90% van de gevallen nog steeds met een handtekening gebeurt ook al bevat de creditcard een EMV-chip. Echter buiten Nederland zijn er steeds meer landen die wel een significante hoeveelheid EMV-kassasystemen hebben geplaatst waardoor de consument een pincode moet te gebruiken om de transactie te accorderen in plaats van de handtekening.

Michiel Wielhouwer voegt hieraan toe: "Beschikt de creditcard over de EMV-chip dan dient men voor steeds meer betalingen in het buitenland de pincode te weten. In Nederland is dit in de loop van 2008 ook vrijwel overal het geval."

Betalen in het buitenland
Betalen met een creditcard gecombineerd met een pincode werkt in het buitenland hetzelfde als 'pinnen' in Nederland. De gebruiker plaatst de kaart in een betaalautomaat bij de kassa. In sommige gevallen doet de consument dit zelf, in andere gevallen gebeurt dit door bijvoorbeeld de winkelbediende. De consument controleert het geldbedrag op het scherm en toetst zijn persoonlijke pincode in. Aan het einde van de transactie ontvangt de consument een transactiebon met zijn kaart terug.

Pincode vergeten?
Is de Nederlandse vakantieganger de persoonlijke pincode vergeten, dan kan men deze opnieuw aanvragen door contact op te nemen met de organisatie die de kaart heeft verstrekt (dit staat vermeld op de achterzijde van de kaart). Deze organisatie geeft dan de bestaande of nieuwe code door. Bij een nieuwe code kan de kaartgebruiker kan vaak zelf de cijfercombinatie kiezen.

# # # #

Over Visa Europa
Er zijn ruim 321 miljoen debet, credit- en zakelijke Visa kaarten in omloop in Europa. Deze kaarten zijn gebruikt voor aankopen en geldopnamen ter waarde van E 1,2 biljoen in de twaalf maanden voorafgaande aan juni 2006. Bij iedere E 9 euro die in Europa is uitgegeven, is E1,- betaald met een Visa kaart.

Visa Europa is een coöperatie die door 4.500 Europese banken wordt beheerd. Als toegewijde Europese organisatie kan het snel aan de specifieke marktbehoeften van Europese banken en hun klanten antwoorden en zo aan de doelstelling van de Europese Commissie te voldoen om een echte interne markt voor betalingen te creëren. Visa Europa is onderdeel van Visa International, de organisatie die globale interoperabiliteit van producten en het merk Visa bewaakt.

In oktober 2006 kondigde Visa aan dat het de organisatie wereldwijd gaat herstructureren, met uitzondering van Visa Europa. Daarmee wil Visa een nieuw globaal bedrijf creëren: Visa Inc. Als onderdeel van deze herstructurering, zal Visa Europa een coöperatie met exclusieve rechten in Europa blijven.

Wereldwijd is Visa één van de belangrijke betalingsmerken. Visa wordt geaccepteerd bij het onovertroffen aantal van ongeveer 24 miljoen locaties, inclusief één miljoen geldautomaten.

Voor meer informatie, kijk op www.visa.nl.

-----------------------------------

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met: Bex*communicatie, Peter van Kessel
Telefoon: 040 294 52 52


---- --