Gemeente Helmond


Online bladeren door Burgerlijke Stand

De geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten van de gemeente Helmond zijn - voor zover de wet dat toestaat - voortaan digitaal te raadplegen.

Dit is mogelijk via De Digitale Stamboom op de website rhc-eindhoven.nl (Regionaal Historisch Centrum Eindhoven). In deze database worden geboorteakten na 100 jaar opgenomen, huwelijksakten na 75 jaar en overlijdensakten na 50 jaar. Het zoeken naar voorouders in de regio Zuidoost Brabant wordt door De Digitale Stamboom gemakkelijker en aantrekkelijker.

47.000 Helmondse akten

Het online zetten van de 47.000 Helmondse akten is het eerste resultaat van een grootschalig digitaliseringsproject dat nu door het RHCe wordt uitgevoerd. Naast de Helmondse akten van de Burgerlijke Stand zijn ook de ruim 4.000 akten van de gemeente Aalst gedigitaliseerd en online te raadplegen. Het RHCe digitaliseert alle Burgerlijke Standregisters van de twintig bij het RHCe aangesloten gemeenten. De afbeeldingen worden vervolgens gekoppeld aan De Digitale Stamboom. Het duurt nog ongeveer een jaar voordat alle akten van de Burgerlijke Stand van al deze gemeenten daadwerkelijk op het internet te bekijken zijn.

Voordelen

Het raadplegen van de gedigitaliseerde akte op De Digitale Stamboom biedt vele voordelen boven het raadplegen van het origineel. De akten zijn nu voor veel mensen raadpleegbaar zonder dat ze ervoor op pad hoeven gaan. Door de toegepaste techniek is het eenvoudig op de akten in te zoomen. Zeker als het handschrift slecht leesbaar is, is dit erg handig. Ook is het mogelijk de afbeelding te downloaden en af te drukken. De afbeeldingen hebben een dermate hoge kwaliteit dat ze bruikbaar zijn voor drukwerk. Bovendien is het mogelijk om een register pagina voor pagina door te bladeren.

Raadplegen bevolkingsregisters

Naast het digitaliseren van de Burgerlijke Standgegevens bereidt het RHCe nu een project voor dat de bevolkingsregisters van Helmond op eenzelfde manier toegankelijk maakt (tot en met het jaar 1937). Waarschijnlijk zijn in september de eerste resultaten daarvan zichtbaar op het internet.
Bevolkingsregisters en registers van de Burgerlijke Stand zijn voorname en daarmee veelvuldig geraadpleegde bronnen bij het zoeken naar voorouders.

Bevolkingsadministratie

De Burgerlijke Stand is in Nederland ingevoerd door Napoleon in 1811 en registreert tot op de dag van vandaag geboorte, huwelijk, echtscheiding en overlijden van alle inwoners van een gemeente. Het bevolkingsregister registreerde tussen 1849 en 1937, ook per gemeente, wie op welk moment waar woonde. De bevolkingsadministratie is nadien op diverse manieren voortgezet. In 1994 is landelijk de Gemeentelijke Basis Administratie, een digitaal systeem, ingevoerd.