Verbond van Verzekeraars

Parlement pleit voor Europese zorgrichtlijn

Het Europees Parlement vindt dat patiënten en zorgverleners makkelijker in een ander EU-land terecht moeten kunnen. Tijdens een debat heeft het Parlement de Europese Commissie gevraagd om een aparte zorgrichtlijn. Het Verbond voelt daar niet veel voor, omdat de Zorgverzekeringswet al een werelddekking biedt.

Brussel heeft op zorggebied meerdere malen geprobeerd Europese regels op te stellen. Zo werd de gezondheidszorg aanvankelijk opgenomen als apart onderdeel in de dienstenrichtlijn, maar die passage is op het laatste moment verwijderd. Daarnaast heeft het Europese Hof diverse uitspraken gedaan over grensoverschrijdende zorg, die gevolgen hebben voor de nationale zorgstelsels. De Europese Commissie heeft om die redenen het initiatief genomen voor een consultatieronde, om meer duidelijkheid te krijgen over de bevoegdheden van Europa en de samenwerking tussen de lidstaten. De Commissie zal waarschijnlijk dit najaar haar aanbevelingen presenteren.

Meer vrijheid
Parallel daaraan zit ook het Europees Parlement ondertussen niet stil. Zo heeft Europarlementariër Bernadette Vergnaud van de Europees sociaal-democratische fractie de consequenties van het schrappen van de zorgpassage uit de dienstenrichtlijn in kaart gebracht. Vergnaud, die hierover medio mei een rapport presenteerde, pleit voor betere regels over grensoverschrijdende zorg. Tijdens een debat vorige week bleek dat de meeste Parlementsleden het daarmee eens zijn. Ook vinden veel leden dat de aansprakelijkheid voor grensoverschrijdende zorg beter moet worden geregeld én dat zorgverleners gebruik moeten kunnen maken van de vrijheid van dienstverlening en vestiging.

Meer informatie
Het Verbond is op zich niet tegen méér vrijheid op het gebied van grensoverschrijdende zorg, maar ziet voor Nederland geen toegevoegde waarde in een aparte richtlijn. "Nederlandse zorgverzekerden hebben namelijk een werelddekking bij hun zorgverzekeraar en dat is uniek binnen Europa. Europese afspraken over grensoverschrijdende zorg hebben naast de uitspraken van het Hof voor ons land dus geen enkele toegevoegde waarde, want in de wetgeving is al rekening gehouden met deze uitspraken", aldus beleidsmedewerker Esperanza van der Zon, die overigens wél een rol voor Europa ziet als het gaat om het verbeteren van de informatie over de kwaliteit van de zorg. "Als iemand zich in het buitenland wil laten opereren, is het wel zo prettig als hij goede informatie krijgt en weet wat zijn rechten zijn."

Verzekerd!, juni 2007