Gezamenlijk persbericht van de Universiteit Utrecht en TNO
Faculteit Bètawetenschappen
1 juni 2007
Trilfuncties bevorderen verkeersveiligheid
Het doorgeven van informatie met behulp van trillingen bij verkeersdeelname verbetert het oriëntatie- en reactievermogen van de bestuurder. Dit concludeert Jan van Erp uit zijn promotieonderzoek. Op basis van zijn onderzoek worden nu trilvesten ontwikkeld. Van Erp promoveert op maandag 4 juni 2007 bij het departement Informatica van de faculteit Bètawetenschappen aan de Universiteit Utrecht.
In zijn proefschrift beschrijft Van Erp de betekenis van geavanceerde tactiele displays met veel trilelementen verspreid over borst en rug (bijvoorbeeld een trilvest). Die hebben een signalerende functie bij taken zoals het koers houden bij autorijden, het onderscheppen van vijandelijke doelen in een jachtvliegtuig of het oriënteren in gewichtloosheid.
In de auto
Er zijn situaties, bijvoorbeeld tijdens het autorijden, waarin we ogen en oren tekort komen. Terwijl we in gesprek zijn met onze passagiers en tegelijkertijd de autoradio instellen, besteden we vaak te weinig aandacht aan wat er op de weg voor ons gebeurt. Eén van de mogelijkheden om dit op te lossen is het gebruik van trillingen, bijvoorbeeld in de stoelleuning of in de autogordel, om waarschuwingen door te geven. De werking van deze trillers is vergelijkbaar met de trilfunctie van mobiele telefoons.
Actie is reactie
Met psychofysische en gedragsexperimenten heeft Van Erp onderzocht hoe het lichaam op trilsignalen reageert. Wat is de invloed van het dragen van een trilvest op gevoel, en wat zijn de effecten hiervan op werklast en prestatie? Van Erp concludeert, na experimenten met piloten en in het Internationale Ruimtestation, dat het dragen van een trilvest navigeren en oriënteren beter, sneller en makkelijker maken. Bovendien is toekomstig gebruik van deze technologie nuttig voor visueel gehandicapten.
Promotie
Jan van Erp promoveert op 4 juni 2007 om 16.15 uur in het Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Proefschrift: 'Tactile displays for navigation and orientation: perception and behaviour'.
Dit onderzoek is mogelijk gemaakt met steun van TNO.
Meer informatie
Celia Nijenhuis, Voorlichter Informatica, (030) 253 3336, celia@cs.uu.nl.
Peter van der Wilt, Persvoorlichter Universiteit Utrecht, (030) 253 3705, p.m.vanderwilt@uu.nl.
Maarten Lörtzer, Persvoorlichter TNO, (015) 269 4975, maarten.lortzer@tno.nl.
Universiteit Utrecht