Virus Festival weer terug
Na een jaartje afwezigheid is het Virus Festival weer terug! Het Virus Festival staat voor diversiteit, gezelligheid en vernieuwing. Hier vind je alles; leuke cabaretiers, aangrijpende films, spectaculair theater, agressieve literatuur en heel veel goede muziek. Op Virus kun je de nieuwe en talentvolle artiesten van nu en de toekomst aanschouwen en, minstens zo belangrijk, genieten van de unieke en gezellige sfeer. Niet voor niets is het festival in 2005 uitgeroepen tot leukste stadsevenement van Nederland!
De veertiende editie van Virus Festival vindt plaats op zondag 3 juni op het terrein van de Technische Universiteit te Eindhoven. Graag wil ik u uitnodigen om een kijkje te komen nemen op ons festival. U kunt via een e-mail aan mij laten weten welke personen aanwezig zullen zijn (wilt u hierbij ook de namen van de eventuele fotografen en/of cameramensen vermelden). Gelieve dit vóór 29 mei door te geven.
Kijkt u ook eens op onze website
In de bijlage vindt u de algemene informatie, de routebeschrijving, de algemene voorwaarden en het programmaschema. Voor eventuele vragen kunt u contact met mij opnemen.
Met vriendelijke groet,
Lotte Smits
Voorzitter Stichting Virus
Den Dolech 2
Postbus 513
5600 MB Eindhoven
040-2474189
www.virus.nl
ROUTEBESCHRIJVING
- Met de trein -
Het Virus Festival is uitstekend bereikbaar met de trein. Het festivalterrein ligt vlakbij het Centraal Station Eindhoven. U gaat de perrontrap af, dan rechtsaf en via de uitgang aan de noordzijde naar het busstation. U ziet het Virus Festival schuin rechts liggen op enkele minuten loopafstand.
- Met de auto -
A2 vanaf Den Bosch
Neem vanaf de A2/N2 bij knooppunt Ekkersweijer de A58 richting Centrum. Blijf de richting Centrum volgen. Direct na de kruising met de Ring ziet u de wegwijzer Technische Universiteit (linksaf).
A2 vanaf Maastricht of A67 vanaf Venlo of Antwerpen Neem bij knooppunt Leenderheide de richting Centrum/Tongelre. U komt Eindhoven binnen bij een rotonde. Blijf rechtdoor gaan en neem bij het tweede verkeerslicht (bij de kruising met de Ring), de richting Nijmegen/ Den Bosch. Blijf die richting volgen (over kanaal, onder spoor). Direct voorbij de volgende rotonde ziet u een wegwijzer Universiteit (linksaf).
A58 vanaf Tilburg
Neem bij knooppunt Batadorp de afslag Randweg Eindhoven (Noord)/ Centrum en bij knooppunt Ekkersweijer de afslag Randweg Eindhoven/ Centrum. Blijf daarna de richting Centrum volgen (blijft A58). Even daarna wordt ook Universiteit aangegeven. Na de kruising met de Ring ziet u een wegwijzer Universiteit (linksaf). N265 vanaf Nijmegen: Neem bij binnenkomst in Eindhoven de tweede afslag links (Centrum/ Tongelre) en blijf de richting Centrum volgen. Direct na de kruising met de Ring ziet u een wegwijzer Technische Universiteit (linksaf).
A270 vanaf Helmond
Ga bij het tweede verkeerslicht in Eindhoven (rotonde) rechtsaf, richting Ring/universiteit/Den Bosch/ Tilburg. Direct daarna ziet u een wegwijzer Universiteit (linksaf).
- Parkeergelegenheid -
Naast het festivalterrein is voldoende parkeergelegenheid. De parkeerroute is duidelijkaangegeven langs de weg. ALGEMENE INFORMATIE
- Geschiedenis -
In 1991 zette studentencafé AOR rondom de Bunker en langs de Kennedylaan een programma van diverse muziek- en theateroptredens neer. Een initiatief dat achteraf de eerste stap richting een cultureel festival bleek te zijn. Onder de naam Virus '91 werd dat jaar het ons inmiddels bekende festival in een pré-stadium geboren. De AOR wist in de twee navolgende jaren eveneens het festival te organiseren, maar slaagde er in 1994 en 1995 niet meer in om de activiteit nog op poten te zetten. Met het besluit in 1996 Stichting Virus op te richten, werd het festival nieuw leven ingeblazen. Behalve dat er organisatorisch gezien nu meer voorwaarden waren gecreëerd om het festival continuïteit te geven, schiep dit ook de mogelijkheid om het concept van het festival meer inhoud te geven. Er werd besloten het festival te verplaatsen naar de stadsschouwburg en Plaza Futura. Deze locatie bood meer mogelijkheden wat betreft programmering; de stichting beschikte nu ook over film- en theaterzalen. De grotere diversiteit aan cultuur die Stichting Virus daardoor kon bieden maakte het mede mogelijk dat het festival twee jaar succesvol in het centrum van de stad heeft mogen plaatsvinden. In 1998 bleek dat het Virus Festival moest uitwijken naar een andere locatie. Sinds die tijd kennen wij haar dan ook als het Virus Festival dat op het terrein van de Technische Universiteit van Eindhoven (hierna TU/e te noemen) wordt georganiseerd. Op dit terrein van technici groeide Virus Festival uit tot een bijzonder evenement. Haar uitgesproken identiteit blijkt inmiddels niet alleen uit het gevarieerde aanbod op alle terreinen van kunst en cultuur, maar eveneens uit een impressie van het festivalterrein waarin alle artefacten die aanwezig zijn een bijzondere sfeer creëren op de dag zelf.
- Organisatie -
Stichting Virus is een non-profitorganisatie, die al zo'n 15 jaar bestaat met behulp van 80 enthousiaste jongeren die vrijwillig meehelpen met de organisatie. Het doel van Virus is het verspreiden en vergroten van het culturele bewustzijn van jongeren van 16 jaar en ouder. Dit doel streeft Stichting Virus na door jaarlijks het Virus Festival te organiseren, een festival met een capaciteit van 8000 bezoekers. Het programma van Virus Festival bevat allerlei kunstdisciplines, zoals muziek, literatuur, film, beeldende kunst, theater en dans. Er zijn meer dan 50 acts en artiesten welke geselecteerd zijn met het doel een zo breed mogelijke groep jongeren aan te spreken. Sinds enkele jaren wordt het festival gehouden op het universiteitsterrein van de Technische Universiteit Eindhoven, welke op loopafstand van het Centraal Station is.
- Virus Festival 2007 -
Tijdens de vorige edities heeft het Virus Festival zich gemanifesteerd als een grensverleggend en grensoverschrijdend festival. Dit doel blijft Virus nastreven. Een belangrijk verschil is dat vanaf dit jaar het accent ligt op kruisbestuiving van verschillende kunst- en cultuurdisciplines. Door deze nieuwe stijl van programmeren is er een zeer divers aanbod aan stijlen te zien en te horen op het festival. Er is niet per definitie een vast podium aanwezig in elk deelgebied en de disciplines vinden plaats op verschillende podia en locaties. Dat maakt Virus een 'browse-festival' bij uitstek.
De nadruk van Virus ligt op de volgende punten:
. Samenwerking: Virus streeft ernaar om unieke samenwerkingsverbanden aan te gaan met Kunst en Cultuurpartners om per editie een unieke act neer te zetten. Dit jaar heeft Literair Productiehuis de Wintertuin speciaal voor Virus Festival de voorstelling Litera-Licks geproduceerd.
Wintertuin - Litera-Licks
Literair Productiehuis de Wintertuin overrompelt Virus Festival met een sexy, stomende en stampende literaire ratatouille. Met dichters die hun teksten als ware rockriffs afvuren op het publiek, verbaal venijn en oorverdovende oorstrelers door de 'rookies' van de hedendaagse literatuur met onder andere: Eus Kuipers, Renske de Greef, Oscar Kocken en Eefje Wentelteefje. Litera-Licks is rock 'n' roll avec la lettre!
. Interactie: Het publiek kan niet alleen passief consumeren, maar ook actief deelnemen aan het festival door de interactieve programmering.
Kijkbuiskinderen
Het Kijkbuiskinderen VJ collectief zorgt naast strakke, zelfgebouwde animaties ook voor vette stage-designs. Zij zullen tot in de late uurtjes voor een visueel spektakel zorgen in het auditorium.
eddie d
De Amsterdamse video-kunstenaar eddie d zal een aantal van zijn befaamde (inter)actieve video- en computer installaties tonen. Als een internationaal opererende videokunstenaar die bekend staat om zijn humoristische, virtuoze films en installaties, zal hij ook zeker menig Virus bezoeker met een glimlach het gaslab laten verlaten.
. Vernieuwing: Nieuwe media en kruisbestuivingen tussen de verschillende kunstdisciplines.
Tap hop - POW ensemble / Marije Nie
In deze voorstelling benadert het POW Ensemble de tapdans vanuit een 21e eeuwse invalshoek: de live computermuziek. Er wordt gebruik gemaakt van een interactief systeem, waarbij de computers worden aangestuurd door tapdanseres Marije Nie.
Life 24
Life 24 maakt gebruik van Internet en brengt al deze bronnen samen in een nieuwe wereldkaart die op het Virus festival levensgroot geprojecteerd zal worden. Life 24 balanceert tussen kunst, wetenschap, technologie en maatschappelijk besef. Maar dan op een luchtige en frisse manier.
Striptekenaars
Beeldende kunst is meer dan alleen 'de Nachtwacht'. De creativiteit en de inventiviteit van striptekenaars mag ook niet onderschat worden. Om te laten zien hoe mooi deze kunstvorm in werkelijkheid is, vertonen dit jaar verschillende striptekenaars in het Auditorium hun kunsten. Zij krijgen een zwarte stift, een wand en zeven uur de tijd.
Commodore 64 Orchestra
Het C64 Orchestra dé gamemuziek van de jaren 80 live op het podium. De muzikanten worden hierbij begeleid door de speciaal gemaakte videoanimaties van the C-Men, gebaseerd op de originele computerbeelden van de bijbehorende spellen.
Stuurbaard Bakkebaard - begeleiding bij de film 'C'est Arrivé près de chez Vous' Stuurbaard Bakkebaard heeft vanuit de verhaallijn een aantal scènes geselecteerd en voorzien van sfeerversterkende arrangementen. De combinatie van de zwart-wit beelden en de dynamische geluidsgolven geven deze cultklassieker een extreme lading, die alle reality documentaires tot theekransjes degradeert.
. Eindhoven local: Virus biedt een podium aan jong, nieuw en regionaal talent.
B-stage
In het kader van het B-stage project van Stichting BraM treden vier Brabantse bands op: MC-Drama (hiphop), LEFT (rock), The Eaves (pop) en Autonon (breakcore).
Woody & Paul
De nieuwste telg in de Eindhovense muziek scene speelt frisse mengeling van blues, bluegrass, folk en rootsmuziek.
. Kennis: Het festival vindt plaats op een Universiteit. Informatie, discussie en hoorcollege over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van design, nieuwe media, politiek.
College Tom ter Bogt
Prof. dr. Tom ter Bogt is hoogleraar popmuziek aan de Universiteit van Amsterdam. In die hoedanigheid zal hij op een luchtige manier inzicht geven in de invloeden van muzieksmaak op iemands karakter. of andersom.
College Jeroen de Jong
Jeroen de Jong (docent Nederlands Instituut voor Filmeducatie) neemt je mee op een korte trip door de recente filmgeschiedenis aan de hand van vermaarde nieuwe helden en vermaledijde oude vijanden.
Naast bovenstaande acts presenteert Virus op 3 juni nog veel meer, zoals:
GusGus (ISL), C-mon & Kypski (NL), Stijn (BE), Caliban (DE), Johannes Heil (DE), Antwerp Gipsy Ska Orchestra (BE), The Youngsters (FR), El Guapo stuntteam (BE), TTC (FR), Aux Raus (NL), Bart Skils (NL), Stuurbaard Bakkebaard (NL), Lo-Fi-Fnk (SE), Denvis and the Real Deal (NL), Jason Forrest (DE), ManmadeScience (DE), Sneakerfreak (NL), EF (SE), T-99 (NL), Blaxtar (NL), MajorB (NL), One inch Men (NL), Electroluminescent (CAN), Woody & Paul (NL), Gravy (NL), The Eaves (NL), MC Drama (NL), Autonon (NL), LEFT (NL), Dylan Newcomb (USA), Bataclan (BE), Bedlam Oz (AUS), Bram van de Velde (NL), Ellen Dikker (BE) en Jeffrey Spalburg (NL). ALGEMENE VOORWAARDEN
- Perspost -
De pers wordt verwelkomt bij de perspost. Op het TU/e-terrein staat op verschillende borden aangegeven waar de perspost zich bevindt. Op vertoon van uw perskaart krijgt u bij de perspost een blauw persbandje. Met dit polsbandje mag u met professionele film- en fotoapparatuur het terrein op via de hoofdingang. Het blauwe bandje verleent u geen toegang tot het backstage-gebied.
- Bezoeken dansvoorstelling/college -
Mocht u een dansvoorstelling of college willen bezoeken dan kunt u dit aanvragen bij de perspost. U krijgt maximaal twee perskaartjes per voorstelling indien deze voorradig zijn.
- Interview -
Wilt u een interview afnemen dan kunt u dit aanvragen bij de perspost. Er wordt contact gezocht met de desbetreffende act en er wordt contact met u opgenomen indien het interview wordt toegestaan. Laat dus uw mobiele telefoonnummer achter bij de perspost. Als het interview doorgaat, zorg dan dat u zich een kwartier van tevoren meldt bij de perskamer (plattegrond met perskamer is beschikbaar in de perspost).
- Aansprakelijkheid -
Stichting Virus stelt zich niet aansprakelijk voor verlies, diefstal of vernieling van apparatuur (foto-/geluid-/videoapparatuur).
- Specifieke artiesteninfo -
Er mag geen gebruik gemaakt worden van flitslicht tijdens de voorstellingen in de Blauwe Zaal en de collegezalen.