Nieuws op www.wijninfo.nl
Verkiezing Ros? van het Jaar
Waar zijn de allerbeste ros?wijnen verkrijgbaar in Nederland?
AMSTERDAM, 200704 -- De negentiende editie van het Proefschrift Wijnconcours, waar de Wijnen van het Jaar bekend gemaakt worden, wordt traditioneel in het voorjaar ingeleid door de verkiezing van de Ros? van het Jaar. Honderden ros?wijnen worden niet alleen door de Nederlandse wijnimport, maar ook door diverse producenten uit Europa en uit de Nieuwe Wereld ingestuurd om de prestigieuze prijzen in de wacht te slepen. De bekendmaking van de winnaars vindt plaats op zondag 3 juni 2007 tijdens de zevende editie van het Nederlands Wine & Food Festival in de St. Olofskapel van het NH Barbizon Palace in Amsterdam.
Sterke opmars
Lang geleden had ros? het imago had van goedkoop en zoetig en alleen afkomstig uit Frankrijk en Portugal. Anno 2007 biedt het assortiment veel meer breedte en kwaliteit en verkopen vrijwel alle wijnproducerende landen ros?. Onderzoek voor het Productschap Wijn heeft aangetoond dat ros? de laatste 5 jaar een sterke opmars aan het maken is. De verkoop van ros? kende een stijging van 25% in 2006, waar het in 2005 ook al met 35% steeg. Het aandeel van ros? in de "stille wijnplas" (rood, ros?, wit) is nu 13,5%. Daarnaast werd in week 29 en 30 van 2006 meer ros? verkocht dan rode wijn en dat is voor het eerst in de geschiedenis. Ros?wijnen zijn veruit het meest populair bij de leeftijdscategorie van 25 tot 35 jaar. Ros? is niet meer weg te denken uit de diverse winkels, maar ook in de horeca zoals strandtenten, clubs, wijnbars, caf?s en restaurants. Helaas laat de kwaliteit van sommige verkrijgbare ros?wijnen nog vaak te wensen over. Daarom is het Proefschrift Wijnconcours met de verkiezing van de Ros? van het Jaar bij uitstek d? graadmeter voor wat er aan kwaliteitswijnen verkrijgbaar is op de Nederlandse markt.
Diverse categorie?n
De smaakstijlen lopen uiteen van zoet, licht en toegankelijk tot droog, kruidig en gevuld. Een eenduidige omschrijving van ros? valt nauwelijks nog te geven. Terwijl sommige ros?wijnen lijken op een frisse rode wijn, doen andere eerder denken aan een complexe witte wijn. De indeling van de prijscategorie?n is gebaseerd op de winkelprijs per fles. Er zijn drie hoofdcategorie?n die onderverdeeld zijn in zes prijscategorie?n waaruit telkens een winnaar uit de bus komt.
Hoofdcategorie?n
I Supermarkt, slijterijketen
II Wijnspeciaalzaak
III Boutique Wijnen
Prijscategorie?n
De prijscategorie?n zijn consument/winkelprijzen per fles in euro: A: tot en met 5
B: 5,01-7,50
C: 7,51-10
D: 10,01-15
E: 15,01-20
F: vanaf 20
Blindproeven
Een onafhankelijk panel proeft (blind) onder leiding van wijnkenner, wijnmaker en uitgever Jan van Lissum. Uit alle inzendingen selecteren de panels de finalewijnen per hoofd- en prijscategorie. Een vakjury waarin onder andere diverse wijnjournalisten, leden van het Nederlands Gilde van Sommeliers en leden van de Verenigde Vinologen Nederland zitting nemen, beoordeelt ook `blind' de finalewijnen en zal uiteindelijk in de diverse categorie?n de allerbeste ros?wijnen kiezen. Organisator The Wine & Food Association zal in mei de lijst met finalisten bekend maken. Een speciaal programma op woensdag 9 mei in Restaurant De Leuf (17/20 pnt GM) staat in het kader van Limburgia Gastronomica geheel in het teken van 'Ros? in gastronomisch perspectief'. De finalewijnen staan op de proeftafel en patron-cuisinier Paul van de Bunt verzorgt enkele spraakmakende wijn-spijscombinaties.
Deelname
Deelname staat open voor iedere importeur, groothandel, slijter, wijnspeciaalzaak en supermarkt in Nederland. Meer informatie over deelname, het reglement en insturen van ros? wijnen is te vinden op
Niet bestemd voor publicatie /