Stadspartij Harderwijk doet onderzoek naar LED-verlichting
LED-verlichting zorgt voor duurzaamheid, kostenbesparing en is goed voor het milieu
HARDEWRIJK, 20080603 -- Stadspartij Harderwijk presenteerde 2 juni 2008 een rapport over de voordelen van LED-verlichting in openbare ruimten, zoals straatverlichting. Wat blijkt? LED-verlichting is niet alleen goedkoper, maar ook nog eens beter voor het milieu. Een jaar geleden stelde de Stadspartij Harderwijk al voor aan de Raad en het College van Harderwijk om een onderzoek te doen naar de voordelen van LED-verlichting. Het was algemeen bekend dat de LED-lampen zuiniger zijn dan spaarlampen, alleen harde cijfers waren er niet. Raad en college verwierpen het idee om hier een onderzoek naar te doen. Stadspartij Harderwijk heeft op eigen initiatief een onderzoek gedaan.
Het onderzoek heeft zeer interessante resultaten opgeleverd. Het blijkt dat met LED-verlichting een kostenbesparing van bijna 45% te realiseren is. Ook is er een terugverdientijd van slechts 17 maanden! En dit zijn berekeningen die nog niet eens uitgaan van bijvoorbeeld subsidie van de overheid. En de kostenbesparing is niet het enige voordeel van het gebruik van LED-verlichting in de openbare ruimten.
Doordat de LED-lampen slechts de helft aan kilowattuur gebruikt ten opzichte van de conventionele verlichting, is de LED-lamp een koploper op energiebesparing. Er hoeft minder energie worden opgewekt en dit betekent direct een lagere uitstoot van CO2. Ook branden de lampen 100.000 uur, dat wil zeggen dat de lampen bijna 30 jaar meegaan. Dit tegenover de slechts 12 jaar dat de conventionele verlichting mee gaat.
De LED-verlichting heeft nóg een groot voordeel ten opzichte van de conventionele verlichting. Namelijk dat het licht naar beneden straalt. Bij conventionele verlichting ontstaat er een "lichtkoepel" boven de steden, deze problemen ontstaan niet met LED-verlichting omdat het gerichter licht kan afgeven. Geen lichtvervuiling meer dus. Ook wordt LED-verlichting niet warm!
En het houdt niet op met de voordelen van LED-verlichting. De LED-armaturen kunnen op de bestaande lantaarnpalen worden bevestigd. Dit betekent dat hier niet extra in hoeft te worden geïnvesteerd. De lampen kunnen worden vervangen op het moment dat de oude lampen afgeschreven zijn. Ook kan bij nieuwe (bouw)projecten direct gebruik worden gemaakt van LED-verlichting, hierbij valt in Harderwijk bijvoorbeeld te denken aan het Waterfront en Drielanden.
Het kost minder en levert meer op! Kortom, een duurzaam Harderwijk ligt binnen handbereik! En deze duurzaamheidslag kan uiteraard ook in meerdere gemeenten worden gemaakt, mits er wordt opgemerkt dat LED-verlichting de toekomst is en dat gemeenten hier ook naar gaan handelen.
Omdat binnenkort de kadernota wordt besproken in Harderwijk was dit een mooie gelegenheid om de resultaten van dit onderzoek naar buiten te brengen voor de Stadspartij Harderwijk. Op deze kadernota staat een uitkering van dividend van de NUON van maar liefst 1,3 miljoen euro. De Stadspartij Harderwijk zou graag zien dat deze post gebruikt gaat worden om verschillende projecten op te zetten met betrekking tot LED-verlichting en andere energiebesparende maatregelen in Harderwijk!
Stadspartij Harderwijk