Provincie Limburg

Provinciale Erepenning voor prof. dr. J.H.W. Kusters

Mevrouw O.M.T. Wolfs, gedeputeerde voor onder meer cultuur, overhandigt op zaterdag 2 juni 2007 de penning en oorkonde aan prof. dr. J.H.W. Kusters. Gedeputeerde Staten hebben besloten de Provinciale Erepenning aan Wiel Kusters toe te kennen in verband met zijn veelzijdige en belangrijke verdiensten op literair gebied en voor de cultuurhistorie in Limburg.

De heer Kusters is werkzaam als hoogleraar algemene en Nederlandse letterkunde aan de universiteit Maastricht. In deze functie heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij de oprichting en uitbouw van de vakgroep Letteren en Kunst van deze universiteit en het wetenschappelijk onderwijs op het gebied van literatuur en kunst in Limburg.

De heer Kusters is bovendien een van de bekendste en veelzijdige literatoren in Limburg en een van de meest constante publicisten op het gebied van de twintigste eeuwse Nederlandse poëzie. Het mijnverleden vormt vaker een inspiratiebron voor zijn werk. Op dit moment werkt hij aan een biografie over de dichter Pierre Kemp. Van blijvend belang voor Limburg zijn de inspanningen die de heer Wiel Kusters verricht voor het behoud van de nalatenschap van Pierre Kemp.
Samen met collega schrijvers heeft hij de afdeling zuid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde opgericht en was hij vele jaren voorzitter hiervan. Hij was lid van de afdeling letteren van de Raad voor de Kunst, redacteur van het tijdschrift De Gids, lid van de Raad voor Cultuur en maakte diverse malen deel uit van de jury van de P.C. Hooftprijs. In 1990 ontving hij de Sphinx-Cultuurprijs voor zijn verdiensten als dichter en essayist en stimulator van het literaire leven in Limburg.

De uitreiking van de Provinciale Erepenning vindt plaats in het Theater aan het Vrijthof te Maastricht tussen 15.00 uur en 17.00 uur.


1-6-2007 13:41