Politie Groningen

Zaterdag 2 juni 2007

Provincie Groningen, 02-06-2007

Groningen: geluidsapparatuur in beslag genomen

De politie heeft vrijdagnacht in een woning aan de Vismarkt drie grote kisten met geluidsapparatuur in beslag genomen. Meerdere omwonenden klaagden over geluidsoverlast, waarop agenten polshoogte namen. Een eerste waarschuwing werd al snel in de wind geslagen, want toen agenten weer weggingen, ging het volume weer omhoog. Een tweede waarschuwing en uitleg over de consequenties hielpen ook niet. De 27-jarige bewoner van het pand was het oneens met de handelswijze van de agenten. Ze lieten de agenten ook niet binnen en vertelden dat ze zelf naar beneden kwamen met de apparatuur. Een klein radiootje met twee boxjes was hun aanbod. Daar trapten de agenten niet in en met een machtiging om de woning te betreden, werd alsnog de daadwerkelijke apparatuur in beslag genomen. Tegen de bewoner wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: man valt heel ongelukkig

Een 34-jarige Stadjer is vrijdagnacht gewond geraakt op de Leonard Springerlaan. Toen hij op zijn fiets stapte, verloor hij zijn evenwicht. Hij viel en kwam met zijn gezicht op een grote kogel terecht voor de ingang van Martiniplaza. Hij liep een snee in zijn kin op, zijn bovengebit zat los en er waren twee tanden gebroken. Hij is met een ambulance voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht.

Groningen: hardleerse fietser bekeurd

De politie heeft vrijdagnacht in de Peperstraat een 26-jarige fietser uit Groningen bekeurd. Agenten zagen hem al slingerend door de Peperstraat fietsen. Hij kon met moeite het wandelend publiek ontwijken en wilde koste wat kost op de fiets blijven zitten. Ook toen hij van agenten moest afstappen, fietste hij gewoon door. Dat leverde een staandehouding op. Hij wilde geen identiteitsbewijs geven en wilde überhaupt op geen enkele wijze meewerken. Hij werd aangehouden en op het bureau werd zijn identiteit vastgesteld. Hij kreeg een bekeuring mee naar huis.

Groningen: Stadjer beledigt agenten

Een 37-jarige Stadjer is vrijdagnacht in de Peperstraat aangehouden voor belediging. Agenten observeerden een vervelende groep toen de verdachte de agenten een vraag stelde. Hij kreeg antwoord, waarop de man de agenten ineens beledigde in woorden. Toen hij hiervoor gewaarschuwd werd en hem gevraagd werd om weg te gaan, weigerde hij. Hij werd aangehouden en zelfs tijdens zijn aanhouding uitte hij nog beledigende teksten. Hij mocht een nachtje op het bureau blijven. Na verhoor mocht hij naar huis. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: broer mishandelt zus

Een 18-jarige Stadjer is vrijdagnacht in de Pausgang aangehouden voor mishandeling van zijn zus, een 21-jarige vrouw uit Groningen. De vrouw liep in de Nieuwe Ebbingestraat huilend op agenten af. Ze vertelde dat haar broer haar had geslagen. Een getuige zag dat de Stadjer haar zo hard sloeg dat ze door de lucht vloog en hard op de grond terecht kwam. Ze liep pijnlijke armen op. Haar broer kwam toen net langsfietsen en agenten hielden hem aan. Hij stribbelde tegen, waardoor hij in de boeien naar het bureau werd gebracht. Tijdens zijn fouillering kwam een mes te voorschijn. Het mes werd in beslag genomen. De verdachte is ingesloten en de politie stelt een onderzoek in.

Groningen: rijbewijs van Stadjer ingevorderd

De politie heeft vrijdagnacht op de Hereweg het rijbewijs van een 36-jarige Stadjer ingevorderd. Tijdens een alcoholcontrole viel hij door de mand. Op het bureau bleek dat hij ruim 1,3 promille alcohol in zijn bloed had. Ook had hij nog 244 euro aan boetes of vier dagen in de cel openstaan. Hij koos voor het eerste. Naast zijn rijbewijs bleef dus ook het geldbedrag achter op het bureau. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: wethouder controleert binnenstad

De politie heeft vrijdagnacht samen met wethouder Visscher van de gemeente Groningen en een medewerker van het Meldpunt Overlast de binnenstad gecontroleerd op overlast. Er werd specifiek in bepaalde gebieden gecontroleerd. Er werd repressief opgetreden en er werden meerdere personen bekeurd. Drie kregen een bon voor wildplassen. Een persoon kreeg een bekeuring, omdat hij rotzooi achterliet op straat. Een kreeg een bon, omdat hij schreeuwde op straat en een ander kreeg een bekeuring, omdat hij zich hinderlijk in een portiek ophield. Tenslotte kreeg iemand een bekeuring, omdat hij zich legitimeerde met en vals politie-legitimatiebewijs. Ook werd bij een aantal van deze personen een kleine hoeveel drugs gevonden. Deze werden direct vernietigd. De persoon die rotzooi op straat achterliet bleek ook een mes op zak te hebben. Vijf fietsers kregen een bekeuring, omdat ze geen verlichting voerden. Een persoon droeg geen gordel, twee automobilisten reden tegen het verkeer in en een persoon had fout geparkeerd. Zij kregen allen een bekeuring.

Groningen: man onder invloed van drugs

De politie heeft zaterdagochtend in de Nieuwstad een 23-jarige man uit Emmer Compascuum aangehouden. Agenten werden gewaarschuwd door een taxichauffeur. Hij vertelde dat er een man in de Nieuwstad liep die zwaar onder invloed van drugs was. Zij troffen hem, terwijl hij stond te stuiptrekken. Er was geen enkel contact mogelijk met de man. Hij hield een autosleutel in zijn hand en in zijn papieren vonden ze een identiteitsbewijs. De man is per ambulance meegenomen naar het ziekenhuis. Zijn moeder werd gebeld en de auto van de man werd gevonden. In zijn auto werden meerdere soorten drugs gevonden. Stoffen die lijken op cocaïne en ghb. Zijn auto werd naar het politiebureau gebracht. De man werd na zijn behandeling in het ziekenhuis aangehouden. Hij werd ingesloten op grond van overtreding van de opiumwet. De politie stelt een onderzoek in.

Kantens: auto in de sloot

Een 37-jarige inwoner van Rottum is vrijdagavond op de Usquerderweg de sloot in gereden. Agenten zagen tijdens surveillance een auto in de sloot liggen. De auto moest uitwijken voor een tegemoetkomende vrachtwagen en kwam daardoor in de berm terecht. Door een stuurcorrectie ging de auto slingeren en kwam de auto aan de andere kant van de weg in de sloot terecht.

Oldehove: alcohol- en gordelcontrole

De politie heeft vrijdagmiddag een gordel- en alcoholcontrole gehouden. Dertig automobilisten werden onderworpen aan een blaastest. Niemand reed onder invloed. Wel kregen drie bestuurders een bekeuring, omdat ze geen gordel droegen.

Sint Annen: zitgrasmaaier gestolen

Onbekenden hebben tussen donderdagavond 31 mei en vrijdagavond 1 juni een zitgrasmaaier gestolen bij een boerderij aan de Bedumerweg. De politie stelt een onderzoek in.

Bedum: rijbewijs ingevorderd

De politie heeft vrijdagavond op de Lageweg in Bedum het rijbewijs van een 67-jarige automobilist uit Bedum ingevorderd. Agenten zagen hem rijden en controleerden de man. Een blaastest wees uit dat hij onder invloed reed. Op het bureau bleek dat hij ruim 1,4 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs moest hij achterlaten en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Garrelsweer: fietser ziet paaltje niet

Een 79-jarige fietser uit Appingedam is vrijdagavond op de Rijksweg gewond geraakt. Hij fietste in het fietstunneltje richting Loppersum. Hij zag het paaltje midden op het fietspad over het hoofd. Hij botste er tegenaan, viel en kwam met zijn hoofd op de grond terecht. Hij liep aangezichtsletsel op en bloedde hevig. Hij werd per ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

Delfzijl: mannen vernielen abris

Twee mannen uit Delfzijl (19 en 23 jaar) zijn vrijdagnacht op de Kustweg aangehouden voor openlijke geweldpleging. De politie kreeg melding van een getuige en agenten gingen op onderzoek uit. De twee vernielden twee abris: een aan de Limfjord en een op het Kuilsburg. Ook troffen agenten een spoor van omver getrokken wegbebording en afzettingsmateriaal op de Ubbenslaan. Op basis van het opgegeven signalement wisten de agenten de twee in de kraag te vatten. Ze werden aangehouden en ingesloten voor onderzoek.

Ter Apel: jongen ernstig gewond na val van duikplank

Een 7-jarige jongen uit Ter Apel is vrijdagmiddag in een zwembad aan de Heembadweg ernstig gewond geraakt. Hij viel van de zijkant van de duikplank en kwam met zijn hoofd en lichaam op de rand van het zwembad terecht. Vervolgens viel hij het water in. Een getuige zag dat de jongen viel en dook er direct achteraan. Ook de badmeester dook er direct achteraan. Zij verleenden eerste hulp aan het slachtoffertje. De ambulance was snel ter plaatse en verpleegkundigen en artsen van het Mobiel Medisch Team (MMT) namen de behandeling over. Ook de traumaheli kwam en nam het jongetje mee naar het ziekenhuis. Aan omstanders en de getuigen is slachtofferhulp aangeboden. Het exacte letsel van het jongetje is niet bekend, maar het lijkt minder ernstig dan de artsen aanvankelijk dachten.

Blauwestad: politie controleert watersport

De politie heeft vrijdag gesurveilleerd op het Oldambtmeer. Drie personen werden gecontroleerd. Eén waterskier werd gewaarschuwd omdat hij geen vaarbewijs en registratiebewijs bij zich had. Ook was er geen tweede persoon op de uitkijk aanwezig. Hij kreeg een bekeuring voor overtreding van de vaarsnelheid. Hiermee had hij geluk, want hij had een hogere boete kunnen krijgen. Dit keer bleef het bij een waarschuwing.

Veendam: jongen door het lint

Een 15-jarige jongen uit Veendam is vrijdagavond in de Galjootstraat aangehouden. De politie kreeg een melding van een vechtpartij tussen drie jongens. Toen agenten daar kwamen, zagen zij de verdachte wild om zich heen slaan en schoppen. Omstanders probeerden hem rustig te krijgen, maar dat lukte niet. Toen agenten hem aanspraken, reageerde hij zich af op de agenten. Hij maakte slaande bewegingen richting hen. Een paar keer lukte het hem om een klap uit te delen. Hij werd met geweld naar de grond gebracht. Hierbij probeerde de jongen de agenten zelfs te bijten. Ook heeft hij de agenten een paar keer in de rug geschopt. Hij maakte het nog bonter door hen te beledigen en te bedreigen. Uiteindelijk werd hij ingerekend. Een paar omstanders bemoeiden zich met de aanhouding. Hiernaar wordt een onderzoek ingesteld. De jongen mocht na verhoor het bureau weer verlaten. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: verkeerscontrole in stad

De politie heeft vrijdagavond op de Bedumerweg een verkeerscontrole gehouden. In totaal kregen 51 personen een bekeuring. Veertien personen kregen een bon, omdat ze zich niet aan de snelheid hielden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 63 km/uur, terwijl daar 50 km/uur is toegestaan. In de Nieuwe Ebbingestraat werd een roodlichtcontrole gehouden. Negentien fietsers en twee bromfietsers reden door het rode licht. De overige bekeuringen: gordel: 5, apk: 1, rijden zonder helm:
2, negeren geslotenverklaring: 1, niet tonen van rijbewijs: 1, parkeren: 3, mobiel bellen: 1, verdrijvingsvlak: 1 en een overlastbon voor het gebruik van alcohol op de openbare weg.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft vrijdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Lauwersoog, Marneweg: aantal geregistreerde voertuigen: 415, aantal overtredingen: 29, hoogst gemeten snelheid: 109 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Lauwerzijl, Stadsweg: aantal geregistreerde voertuigen: 323, aantal overtredingen: 14, hoogst gemeten snelheid: 94 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Harkstede, Hoofdweg: aantal geregistreerde voertuigen: 948, aantal overtredingen: 123, hoogst gemeten snelheid: 88 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.