Gemeente Hardenberg

Eerste bestuursrapportage 2007 laat vervolg in positieve lijn zien

Sluitende begroting op middellange termijn en extra ruimte voor investeringen in 2011-2014

Vrijdag 1 juni 2007

Ook de eerste bestuursrapportage van de gemeente Hardenberg, die het college van burgemeester en wethouders inmiddels heeft vastgesteld, laat zien dat Hardenberg de zaken in financiële zin behoorlijk op orde heeft. Op de middellange termijn wordt een sluitende begroting verwacht. De vele activiteiten die in gang gezet zijn om de ambities voor de komende jaren te realiseren kunnen volgens planning worden uitgevoerd. Daarnaast wordt nog een extra bedrag toegevoegd aan het budget dat beschikbaar is voor investeringen in de periode 2011-2014.

De bestuursrapportage, die ieder voorjaar en najaar verschijnt, geeft een overzicht van de ontwikkeling van de financiële positie van de gemeente Hardenberg. Daarnaast bespreekt de bestuursrapportage de voortgang van het investeringsprogramma en de ambities die voor 2007 zijn gesteld. Ook wordt nog eens op een rij gezet hoe het staat met de financiering hiervan. Burgemeester Bert Meulman De positieve lijn krijgt een vervolg. Dat wil zeggen, de exploitatiebegroting sluit ook op de middellange termijn en voor investeringen komt ook voor de periode 2011-2014, dus na de zittingsperiode van de huidige raad, extra geld beschikbaar.

Financieel beeld
Op dit moment wordt voor 2007 een klein tekort verwacht van 61.000 euro. Afgezet tegen de totale omzet van de gemeente (120 miljoen) is dit verre van verontrustend. Bij het vaststellen van de begroting voor 2007 werd op termijn een begrotingstekort verwacht. Inmiddels zijn de financiële gevolgen uit deze bestuursrapportage verwerkt. Bovendien stelt het college van burgemeester en wethouders in deze rapportage een aantal maatregelen voor die voor een sluitende meerjarenbegroting zorgen. Voorbeelden van maatregelen zijn de budgetten met minder dan de verwachte inflatie te verhogen en het inzetten van de rente die over reserves wordt uitgekeerd. Met de verwerking van de financiële gevolgen en deze maatregelen kan het begrotingstekort in 2011 teruglopen met 1,2 miljoen euro tot 250.000 euro.

Extra investeringen
Uit de bestuursrapportage blijkt bovendien een aantal incidentele meevallers. Het gaat om voordelige resultaat van de jaarrekening over 2006 waarvan 1,1 miljoen euro vrij te besteden is en een verwachte hogere dividenduitkering van COGAS. In totaal kan hierdoor een bedrag van 2 miljoen euro extra aan de investeringsruimte worden toegevoegd. Dit geld wil het college in ieder geval besteden aan een bijdrage in de kosten van de sanering van gronden aan de Peterswijk in Dedemsvaart (400.000 euro). Ook wil het college 80.000 euro bijdragen in de kosten van verbetering van de toegankelijkheid van haltevoorzieningen in de gemeente zodat het openbaar vervoer met name voor mensen met een handicap goed toegankelijk is. Verder wil het college 300.000 euro uittrekken voor startersleningen. Daarnaast stelt het college voor een reserve van 400.000 euro in te stellen voor projecten waarbij de te verkrijgen subsidie tegen blijkt te vallen. Vervolgens resteert nog 850.000 euro. Dit bedrag willen burgemeester en wethouders toevoegen aan de reserve voor investeringen in de periode 2011-2014. Dit bedrag wordt toegevoegd aan de ruim 16 miljoen euro die al eerder gereserveerd is voor nieuw beleid na 2010. Hiermee zorgt het college ervoor dat ook de nieuwe gemeenteraad (zittingsperiode 2010-2014) financiële middelen heeft om eigen keuzes te maken.

Voortgang investeringen huidige periode
Voor de periode 2006-2010 is een ambitieus investeringsprogramma opgesteld van ruim 120 miljoen euro, waarvan 40 miljoen euro voor nieuwe voorzieningen en dergelijke. De financiering van dit investeringsprogramma is nog eens onder de loep genomen. De conclusie is dat de hiervoor benodigde middelen beschikbaar zijn. Dit betekent dat de activiteiten die voor 2007 in gang zijn gezet om de ambities voor de komende jaren te realiseren, volgens de planning kunnen worden uitgevoerd. In de bestuursrapportage wordt bij alle zeven programmalijnen ook een inhoudelijk overzicht gegeven van de activiteiten en projecten uit het investeringsprogramma. Ook wordt inhoudelijk ingegaan op de uitwerking van de ambities binnen de programmas.