Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 1 juni 2007

Vlaanderen bouwt vernield opleidingscentrum in Mozambique weer op

Op voorstel van Vlaams minister van Ontwikkelingssamenwerking Geert BOURGEOIS maakt de Vlaamse Regering 220.000 euro vrij om het opleidingscentrum in Vilanculos, Mozambique, herop te bouwen. Dat opleidingscentrum kwam er met Vlaamse steun om de lokale bevolking te kunnen inschakelen in de lokale toeristische economie. Begin dit jaar moest het klaar zijn, maar de doortocht van de tropische cycloon Favio besliste daar anders over. Minister-president Leterme en minister Bourgeois bezochten er begin maart, kort na de ramp, het gebied om met eigen ogen de impact van de cycloon vast te stellen.

Na weken van hevige overstromingen kreeg de Mozambikaanse bevolking op 21 februari Favio over zich heen, een zware orkaan van de categorie 4. Dat zijn de op één na de zwaarste soort orkanen, met windstoten tot 248 km per uur. Meer dan 133.000 Mozambikanen werden zwaar getroffen. Vooral de infrastructuur was er erg aan toe: heel wat scholen, een districtziekenhuis en acht centra voor basisgezondheidszorg liepen ernstige schade op. In het district Vilanculos werden 90% van alle daken vernield. Bourgeois maakte onmiddellijk na de ramp al 300.000 euro noodhulp vrij om het Vlaamse partnerland te helpen met de hulpverlening.

Ook het opleidingscentrum dat met de steun van de Vlaamse Regering werd gebouwd, was bijzonder zwaar gehavend. Het centrum is bedoeld om de lokale bevolking op te leiden zodat vooral vrouwen en jonge mensen zouden kunnen meedraaien in de bescheiden economie van Vilanculos. Ondanks de vele toeristische troeven van Mozambique is Vilanculos één van de weinige plaatsen waar het toerisme ook effectief voor enige economische activiteit zorgt. Maar het zijn voornamelijk buitenlandse investeerders die de sector draaiende houden en ook voornamelijk buitenlanders worden erin tewerkgesteld. De opleiding van de lokale bevolking op het vlak van toerismemanagement, horeca en andere toerismegerelateerde jobs, moet zorgen voor duurzame tewerkstelling en de verdere ontwikkeling van de lokale toeristische sector in Vilanculos.

Met de steun van de Vlaamse Regering moet in principe alle schade kunnen worden hersteld aan de gebouwen met leslokalen, de kantoorruimtes, het sanitaire blok enzovoort.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Mevr. Marijke Verboven
Tel: 02 552 70 89
GSM: 0475 48 12 32
Email: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be