FNV KIEM

Reacties op principe akkoord Grafimedia CAO

Donderdagmorgen 31 mei hebben we onze site bekend gemaakt dat er een principe akkoord is voor de Grafimedia CAO. Op dit bericht is een (groot) aantal reacties gekomen. Het merendeel van de reactie was negatief en ging over de onderstaande punten. Gelukkig waren er ook positieve reacties.

De reacties zijn onderstaand samengevat. De discussie kan verder gaan op het forum van de FNV KIEM site over de Grafimedia CAO (www.fnv-kiem.nl/grafimediacao)

De loonsverhoging had 9% moeten zijn en geen 8.25% zoals afgesproken is
Wij hebben ingezet op 3 x 3%. 9% dus voor een driejarige CAO. Als je gaat onderhandelen dan moet je bereid zijn om iets in te leveren. Dit hebben we ook steeds gezegd. Ook in de pamfletten. Je kan niet onderhandelen als je niets wil inleveren. Uiteindelijk hebben we van onze inzet van 3% 0.25% ingeleverd.

Tijdens de onderhandelingen hebben we de werkgevers een laatste bod gedaan. Er moet een CAO komen met 3 x 2.75% loonsverhoging. Als de werkgevers hier NEE op hadden gezegd, dan zaten we nu in een actietraject. Dat is er niet van gekomen. De werkgevers hebben onze 8.25% geaccepteerd.

De ingangsdatum van de loonsverhoging had 1 februari moeten zijn Ja, dat hadden wij ook gewild. Aan het accepteren van de 8.25% hebben de werkgevers de voorwaarde verbonden dat de loonsverhoging niet per 1 februari zou ingaan maar per 1 juli van elk jaar.

Uiteindelijk hebben de bonden dit geaccepteerd. Als we dit niet hadden gedaan dan waren de onderhandelingen vastgelopen en was er geen CAO gekomen. We hadden dan actie moeten gaan voeren om de loonsverhoging van 8.25% 5 maanden eerder te krijgen. Er waren een aantal redenen om 1 juli te accepteren:

- Wij geloven niet dat er veel mensen bereid zouden zijn geweest om voor 5 maanden eerdere loonsverhoging te gaan staken. Natuurlijk kunnen we ons hierin vergissen.

- De schade die je aanbrengt met een staking staat niet in verhouding met een 5 maanden eerdere loonsverhoging. De kans dat zon staking door een rechter verboden zou worden is groot.

- De grafische industrie is aan het opkrabbelen uit een diep dal. Het gaat zeker beter maar nog niet vreselijk goed.

- In zowat alle CAOs gaat de loonsverhoging later in de dan de begindatum van de CAO.

- 8.25% is een goede loonsverhoging na een aantal jaren van bijna stilstand
Na deze overwegingen hebben de bonden besloten om de ingangsdatum van 1 juli te accepteren.

De reactie van de werkgevers is positief: zie je wel dat onze onderhandelaars belazerd zijn!
Ik heb vanavond nog met KVGO mensen gesproken. Ze vinden dat we veel te veel hebben gekregen. De krantenwerkgevers zijn ruim boven hun mandaat gegaan.

Wie gelooft nu dat de werkgevers zullen roepen dat ze voor de werkgevers een slecht akkoord hebben gesloten? (dat zouden wij trouwens ook niet doen).

De werkgevers hebben niets bijna gekregen van wat ze wilden:
- invoeren vereenvoudigde Arbeidstijdenwet

- 40 urige werkweek

- marktconforme ploegentoeslagen

- alle bovenwettelijke bepalingen uit de CAO schrappen
- geen reorganisatie- en faillissementregeling

De werknemers zijn de winnaars van deze onderhandelingen. De werkgevers kunnen alleen alsnog maar winnen als er leden van FNV KIEM gaan opzeggen!

Ontslag na 2 jaar arbeidsongeschiktheid (nu staat er 3 jaar in de CAO) Een collega heeft geschreven dat hij niet snap hoe wij dit hebben kunnen prijsgeven. Het ontslag was pas na drie jaar. Ja, een rotmaatregel. Neemt het ons kwalijk dat we hiermee hebben ingestemd. In het bereiken van een akkoord konden we niet anders. We hebben deze zaak tot het laatst op tafel gehouden maar we moesten het prijsgeven.

Materieel maakt het voor iemand die al twee jaar ziek is en niet is herplaatst niet uit. Tegenwoordig hebben we de Wet Poortwachter, twee jaar loon doorbetaling bij ziekte en de WIA. De Wet geeft aan dat een arbeidsongeschikte werknemer pas na twee jaar ontslagen mag worden. Als de werkgever onvoldoende heeft gedaan om de werknemer te herplaatsten dan zal er geen ontslag volgen.

Als iemand twee jaar ziek is en hij is nog steeds niet gereïntegreerd dan gaat hij voor het arbeidsongeschikte deel de WIA (meer dan 35% en voor het arbeidsgeschikte deel de WW in. Ontslag of niet. Zoals gezegd, materieel maakt het niet uit. Emotioneel wel.

De reorganisatie- en faillissementregeling
De regeling is gewijzigd. In ons eerste pamflet hebben we verteld hoe en waarom. Kort samengevat:

- de regeling mocht als gevolg van de leeftijdsdiscriminatie niet meer;

- de regeling is als gevolg van de wijziging van de WW 25% duurder geworden

- veel mensen hebben geklaagd dat zij de regeling niet eerlijk vonden: er gaat heel veel na de ouderen en weinig naar de jongeren. We hebben nu een toekomstbestendige regeling, die mag en eerlijk(er) is. En er gaat nog steeds veel naar de ouderen.

Als iemand 60 jaar is als hij ontslagen wordt dan is er een aanvulling tot het 65ste jaar (tot 85%). Werkgever wilden dit absoluut niet. Maar zijn over de brug gekomen.

Werknemer van 57.5 tot 60 jaar leveren in. Dat is waar. Via sociale plannen gaan we proberen dit te repareren.

Zowat alle werknemers die jonger zijn dan 57.5 jaar gaan er op vooruit. Soms wat meer, soms wat minder. De duur van de aanvulling is verbetert en er wordt net zoals bij de ouderen tot 85% aangevuld.

Bij faillissementen geldt de bovenstaande regeling ook als de werknemer in de WW terecht komt. De regeling geldt niet als de werknemer een andere baan vindt. Op deze wijze willen we voorkomen dat er valse doorstarts op kosten van werkgevers én werknemers blijven plaatsvinden. De werkgevers wilden perse van deze regeling af.

De werknemers leveren als financiering van de faillissementregeling gedurende een aantal jaren (ik verwacht 3 tot 4) één snipperdag in. We konden kiezen tussen het volgende:

- de snipperdag;

- 0.4 á 0.5% loon inleveren;

- geen regeling.
Wij hebben voor de eerste optie gekozen. Overigens kan de werknemer, als hij dit wil de dag terugkopen.

Tot slot, het vertrouwen in de bond
Ik ben er oprecht van overtuigd dat niemand met een beter resultaat was thuisgekomen dan de huidige onderhandelingsdelegatie. We hebben dat met negen mensen gedaan. Er is in de industrie tot op heden geen betere driejarige CAO afgesproken dan de Grafimedia CAO.

Eind volgende week of, als het tegenzit, aan het begin van de week erna, is er een CAO krant klaar met hierin alle afspraken. Alle werkende bondsleden kunnen over het resultaat stemmen. Ik verwacht dat de uitslag van de stemming eind juni beschikbaar is. Wij roepen iedereen (of je nu voor- of tegenstander bent) op om van het stemrecht gebruik te maken!

---

Reacties op dit nieuwsbericht:
Theo (2-6-2007)
Waarom is het forum, sinds het resultaat van de onderhandelingen bekend is, zo moeilijk of niet bereikbaar? Ik zie verplaatsingen van 'links' of zelfs geen mogelijkheden om te reageren en zelfs de (negatieve) reacties zijn verdwenen. Kom op heren/dames onderhandelaars, valt de kritiek nu zo zwaar? Deze heftige negatieve kritiek kan toch geen verrassing zijn? Wees sportief en ga de confrontatie 'open' aan!

Klaas (1-6-2007)
Duidelijk. Bedankt!

Lees meer reacties of voeg eigen reactie toe Zie het origineel