Gemeente Veere


Molen d'Arke Oostkapelle draait weer

Op 2 juni officiële ingebruikname.

Op 2 juni om 10.00 uur nemen burgemeester Rob van der Zwaag en wethouder Jaap Melse (de gemeentelijke) molen DArke in Oostkapelle weer officieel in gebruik. Zij komen met een originele molenaarswagen, getrokken door een span trekpaarden een partij graan brengen. Dat graan wordt vervolgens gemalen.

In 2003 is de molen stilgelegd vanwege de slechte staat waarin het gebouw verkeerde.

In 2005 is de restauratie begonnen. Er is nu ook een aanschijnverlichting aangebracht en het terrein is opnieuw bestraat. De kosten van het project bedragen 273.992. De molenaarswagen is van de Stichting Trekpaard Zeeland en ook pas gerestaureerd.

D Arke is een stellingmolen. Die stelling bevindt zich op 3.60 meter hoogte. De stenen molen dateert uit 1858 en is gebouwd door molenmaker J. Passenier uit Domburg. Oorspronkelijk was hij naamloos. In 1950 kwam daar verandering in. De uit Westkapelle afkomstige molenaar A. Minderhoud kocht de molen en gaf er de naam DArke aan, naar het buurtschap waar zijn vorige molen stond.

Molen DArke staat ten noordoosten van Oostkapelle aan de Noordweg.

De molen is zaterdag 2 juni voor het publiek geopend van 10.30 uur tot 17.00 uur. Parkeren kan op het parkeerterrein tegenover de Rabobank.