Ingezonden persbericht


Springplank naar Grand Prixraces komend weekend op TT Circuit Assen

Spannende week voor Jasper Iwema

Nederlandse IDM-rijders: zware strijd in IDM

Voor de meer dan tien vaste Nederlandse rijders in de IDM 125cc, die komend weekend op het programma staat bij de gecombineerde IDM ONK-motorraces op het TT Circuit, zijn het spannende dagen. Vooral voor Jasper Iwema uit Hooghalen. De rijder van het team Abbink Bos Racing heeft deze week meer zorgen aan zijn hoofd dan alleen de racerij. De leerling van het Nassau College in Assen zit middenin de examens. Iwema doet deze week het havo-examen en heeft dus veel aan zijn hoofd.

"Ik kan redelijk met de spanning omgaan, maar voel toch wel de druk die het examen en de IDM-race in Assen op mij leggen", aldus de 17-jarige Iwema die vrijdag, wanneer de vrije trainingen zijn, een erg drukke dag heeft. "Ik rijd eerst een training en daarna word ik snel naar school gebracht voor het examen. Daarna word ik weer snel naar het circuit teruggebracht om de volgende training af te werken. Ik hoop dat het allemaal goed gaat." Jasper Iwema zit in een zogenaamde topsportregeling van het Dr. Nassau College in Assen. Hij krijgt tijdens het raceseizoen, waar mogelijk, medewerking van school. Een aantal lessen wordt afgestemd op de sportactiviteiten en de gemiste uren worden later ingehaald.

Iwema is één van de vele Nederlanders die komende wekend actief zijn bij de IDM ONK-wedstrijden op het TT Circuit Assen. Die prestigieuze races zijn tot stand gekomen door een samenwerking van de SMA met het IDM (Int. Deutsche Motorradmeisterschaft). Zaterdag 2 en zondag 3 juni (de dag van het hoofdprogramma) komt het IDM met vier klassen (125cc Supersport, Superbike en zijspannen) naar Assen. In het kader van de Nederlandse kampioenschappen wegrace worden deze klassen gecompleteerd door de Nederlandese ONK-klassen Superbike, Supersport en Superstock. Onder de deelnemers toppers als Barry Veneman en Arie Vos. Veneman staat momenteel vijfde in het WK Supersport en Vos is lijstaanvoerder in de ONK-strijd.

Het IDM geldt als de springplank naar de Grand Prixracerij en dat is volgens de Nederlandse rijders in die serie heel goed te merken. Rob Verhoef uit Arkel is één van de vaste Nederlandse deelnemers in de 125 cc van het IDM. "Vooral de verscheidenheid aan echte racecircuits is de reden waarom ik dit jaar in het IDM uitkom", zegt de Zuidhollander. "Daarnaast is het knokken tot de laatste seconde, ook in de training. Hier wordt voor de volle honderd procent gereden. Ik denk dat het niveau in het IDM hoger ligt, met alle respect voor het ONK. Een aantal rijders gebruikt het Duitse kampioenschap als opstap naar de Grand Prix. Van de Australiër Leigh-Smith weet ik dat hij speciaal naar Duitsland is gekomen om door te stoten naar de Grand Prix." Jasper Iwema uit Hooghalen beaamt dat het niveau behoorlijk hoog ligt in de Duitse competitie. "De tijden liggen enorm dicht bij elkaar. Wanneer je een halve seconde sneller rijdt in de training, dan stijg je zo een plaats of vijf. Op deze wijze leer je erg veel." Iwema, rijdend voor het team Abbink / Bos, waarin de Duitser Georg Fröhlich momenteel uitstekend voor de dag komt (hij won de eerste twee IDM races), heeft zich een duidelijk doel gesteld: "In het ONK op het podium komen en in het Duitse IDM in de punten rijden." Assenaar Patrick van de Waarsenburg heeft ondervonden dat de IDM-rijders nauwelijks iets op elkaar toegeven. Hij werd in de eerste race zeventiende. "Ik startte vanaf de 23e plek maar lag na de eerste bocht al dertiende en klom zelfs nog even door. Maar een heel klein foutje wierp me later weer terug naar de zeventiende plek. Zo dicht ligt het veld hier bijeen." De 19-jarige rijder weet dat hij vol aan de bak moet om een goede prestatie neer te zetten: "Het IDM is volgens mij op het Spaanse kampioenschap na, de zwaarste titelstrijd in Europa." Roy Pouw uit Kerkenveld merkt in het IDM dat het niveau hoog is. "Je kunt bij de wedstrijden goed merken dat er rijders uit de GP meedoen. Het gaat een stuk sneller. De races zijn enorm zwaar."

De entreeprijzen zijn voor dit topprogramma populair gehouden. Vrijdag 1 juni, trainingen vrij entree, ook voor de paddock. Zaterdag 2 juni, trainingen en races E 14,- boven 12 jaar. Zondag 3 juni, races E 22,- boven 12 jaar.
Weekendticket E 25,- boven 12 jaar. Jeugd tot en met 12 jaar, mits onder begeleiding van een volwassene, gratis.

Fred Lubbers

06 23 23 96 99


---- --