Ingezonden persbericht


Wie telt meer dan 1001 soorten in Nederland?

Recreanten en natuurkenners op de been om biodiversiteit in Nederlandse natuurgebieden in kaart te brengen

Op 2 en 3 juni organiseren de Nederlandse bezoekerscentra de 1001-soortendag. Met het evenement wordt het belang van het behoud van zoveel mogelijk soorten (biodiversiteit) bij een groot publiek onder de aandacht gebracht. In minstens 35 natuurgebieden, waaronder dit jaar ook de meeste Nationale Parken, gaan vele honderden natuurkenners en recreanten aan de slag om zo veel mogelijk soorten te tellen. Volwassenen én kinderen zijn welkom bij de deelnemende bezoekerscentra om mee te doen met tellingen of georganiseerde activiteiten.

Aan de 1001-soortendag 2006 deden 24 centra mee en werden in totaal 1942 soorten gevonden. Dit jaar doen maar liefst 35 locaties mee. De verwachting is dat er meer soorten worden gevonden dan vorig jaar. Ieder deelnemend centrum organiseert in het weekend van 2 en 3 juni een soortentelling en/of activiteiten voor publiek. In het natuurgebied proberen alle deelnemers binnen 24 uur zo veel mogelijk soorten te tellen. Bij de telling worden natuurdeskundigen uit de omgeving betrokken zoals werkgroepen van het IVN, de KNNV, vogel- en vleermuiswerkgroepen, NJN en onderzoeksinstituten. Hoe meer tellers mee doen, hoe meer soorten worden gevonden. Veel bezoekerscentra organiseren in het weekend speciale activiteiten voor publiek zoals natuurontdektochten, vissen langs het strand met een kornet, het detecteren van vleermuizen, braakballen pluizen en vogels luisteren.

Op de website www.bezoekerscentrum.info staat onder de banner '1001-soortendag' een overzicht van alle deelnemende bezoekerscentra en de activiteiten die zij organiseren. Ook voeren de deelnemers op deze site alle gevonden dier- en plantensoorten in. Aan het einde van het weekend worden de landelijke telresultaten bekend gemaakt. Deze worden gepubliceerd op de website.

Betrokken organisaties
De 1001-soortendag is onderdeel van het project 'Bezoekerscentra op de bres voor biodiversiteit' dat georganiseerd wordt vanuit het Netwerk Bezoekerscentra. Het netwerk, dat getrokken wordt door het IVN, bevordert samenwerking en kennisuitwisseling tussen alle (meer dan 120) natuurbezoekerscentra en informatiecentra in Nederland. Binnen het netwerk wordt nauw samengewerkt met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Kring van Gelderse Bezoekerscentra. In 2007 besteden alle Nationale Parken in Nederland extra aandacht aan het thema biodiversiteit. Tijdens de 1001-soortendag op 2 en 3 juni wordt het startsein gegeven van dit speciale biodiversiteitsjaar.