Ingezonden persbericht


Persbericht

16 mei 2007

Boekpresentatie Mislukte Ideeën in Dwaze Zaken

Op zaterdag 2 juni om 22:00 uur presenteert Bas Fontein Mislukte Ideeën in Dwaze Zaken te Amsterdam. In Mislukte Ideeën opent hij zijn foto-archief om een aantal van zijn meest opmerkelijke en hopeloze pogingen toe te lichten.

Het zijn pogingen om met betrekkelijk eenvoudige ingrepen de wereld om hem heen te verbeteren, te begrijpen en opnieuw te leren zien. Fontein in een interview: "Ik denk dat de wil om alles als het ware opnieuw uit te vinden voor een kunstenaar het meest waardevolle bezit is. Jezelf niet willen nestelen in wat er al is, maar de overtuiging dat hetgeen waarnaar je op zoek bent nog gemaakt moet worden."

De publicatie wordt gepresenteerd met een tentoonstelling en voordrachten. De voordrachten staan in het teken van de ontwikkeling die Bas Fontein de afgelopen dertien jaar als kunstenaar heeft doorgemaakt. Renske Brinkman vertelt hoe je de wereld verbetert, Frank Koolen demonstreert hoe onze omgeving in elkaar steekt en Karien van Assendelft opent de archieven van het kijken. Michel's One-Man-Classic-Rock-Show zorgt voor de muzikale entr'acte.

Bas Fontein (1978) studeerde in 2006 af aan de Gerrit Rietveld Academie, afstudeerrichting Schrijven. Sinds 2001 brengt hij zijn (foto)boeken uit in eigen beheer. Met tekst en beeld onderzoekt hij de rafels van het dagelijkse leven. Hij noemt dit zelf: 'het afval van de waarneming'. Mislukte Ideeën is na de publicaties Vanuit Mijn Aquarium (2001), Pocketcamera verkeerd om gehouden (2004), Mijn broers reis in Indonesië (2004) en Einmal um die Welt (2006) het vijfde fotoboek dat van Bas Fonteins hand verschijnt.

In het boekje Einmal um die Welt (2006) toont hij foto's uit het archief van zijn overleden grootouders. Het is een flipboekje waarin zijn oma in haar rolstoel in allerlei verschillende vakantie-settings eenmaal om haar as draait. Voor Mislukte Ideeën heeft Fontein zijn eigen archief op zijn kop gezet en zijn meest opmerkelijke resultaten uitgelicht. Het zijn uikomsten van pogingen die onnavolgbaar en vaak ook pijnlijk zijn. De intentie van iedere foto wordt door Fontein met een korte tekst toegelicht.

----------
Einde persbericht

De presentatie vindt plaats op zaterdag 2 juni van 22:00 tot 23:00 uur in Dwaze Zaken, Prins Hendrikkade 50, 1012 AC Amsterdam, op een steenworp afstand van het Centraal Station.

De pre-sale is tijdens Rietveld naar de Beurs op 27 en 28 mei in de Beurs van Berlage.

Voor vragen en een presentie-exemplaar van Mislukte Ideeën kunt u mailen naar info@bas200.nl.