onder het thema "Gezondheid op het kruispunt der cu lturen"
Mime-Version: 1.0

Time : 10:02:19
Date : 11 May 2007
Sender Name: Everaets & C°

Kliniek Sint-Jan organiseert haar 16de symposium onder het thema "Gezondheid op het kruispunt der culturen"

Kliniek Sint Jan biedt een boeiende kijk op gezondheid en culturele verscheidenheid

De culturele verscheidenheid die Brussel zo typeert, is een rijkdom. Daar is iedereen het over eens. Maar die rijkdom moet ten volle worden begrepen, wil iedereen er voordeel uit halen. Ook de gezondheidssector moet zich aan dit veranderende multiculturele, demografische landschap aanpassen. Gelegen in hartje Brussel wordt de Kliniek Sint-Jan als geen ander geconfronteerd met die unieke vermenging van culturen, zowel op het niveau van de patiënten als van het verplegende personeel. Daarom pakt de Kliniek Sint-Jan op zaterdag 2 juni 2007 uit met een symposium voor huisartsen over de invloed van de culturele verscheidenheid op de uitoefening van de geneeskunde en de zorg. Het symposium dat de titel "Gezondheid op het kruispunt der culturen" draagt, zal niet minder dan 20 sprekers samenbrengen en zal bestaan uit 4 belangrijke thema's.

Na een inleiding over de demografische evolutie in Brussel, zal tijdens het deel 'Interculturele communicatie' de nadruk worden gelegd op het contact met andere culturen en op het respect voor en het belang van die culturele verscheidenheid. Met andere culturen communiceren is voor een huisarts lang niet evident. De communicatie met een persoon uit een verschillende cultuur brengt onze gebruikelijke denkwijze vaak in de war.

In het daaropvolgende deel over 'Onthaal, opvoeding en preventie' zal heel concreet worden gesproken over de toegankelijkheid tot de zorg voor iedereen, onder meer door een uiteenzetting van Dr. Ryckmans van Artsen zonder Grenzen. Ook zal er aandacht worden geschonken aan de plaats van de jeugd in de multiculturele gezondheidszorg. Dat gebeurt door een uiteenzetting van een medisch, sociaal werker die 25 jaar ervaring heeft op het terrein bij Kind en Gezin in Schaarbeek.

De dienst spoedgevallen en de huisartsenwachtposten liggen als geen ander op het kruispunt van de culturen. De artsen van de spoedgevallen van de Kliniek Sint Jan zullen met de huisartsen hun kennis en ervaring op dit vlak delen en vooral hun verwachtingen bekend maken naar het nieuwe concept van de huisartsenwachtposten.

In het derde deel van het symposium zullen 'Specifieke pathologieën' aan bod komen. Hiermee wil men de aandacht vestigen op de link die er bestaat tussen bepaalde culturen en pathologieën, zoals onder meer diabetes en sommige cardiovasculaire problemen. Een team van cardiologen zal een kort overzicht geven van de demografische, geografische en culturele verschillen die sommige cardiovasculaire ziektes kenmerken.

In het laatste deel van het symposium 'Ethiek en cultuur' zullen de gynaecologen van de Kliniek Sint-Jan het hebben over de culturele verschillen op vlak van vrouwelijkheid en moederschap.

Journaliste Carine Vassart zal het symposium afsluiten met een uiteenzetting over de uitdagingen van de culturele verscheidenheid in de gezondheidszorg.

Tijdens het symposium zal het mogelijk zijn vragen te stellen. Daardoor kunnen alle deelnemers meteen hun eigen ervaringen toetsen aan die van het medische en verzorgende team van de Kliniek Sint Jan.

Gelieve in bijlage het gedetailleerde programma van het 16de symposium van de Kliniek Sint-Jan te willen vinden.

Praktisch:
Het 16de symposium van de Kliniek Sint-Jan vindt plaats op 2 juni 2007 om 8u15 in het KBC-gebouw, Havenlaan 2, 1000 Brussel.

Journalisten die het symposium wensen bij te wonen, een samenvatting wensen te ontvangen, of eventueel geïnteresseerd zijn in een reportage in de Kliniek Sint Jan gelinkt aan het thema van de culturele verscheidenheid en de gezondheidszorg, kunnen contact opnemen met Isabelle de Meyere op het nummer 02 221 90 54 of via mail op idemeyere@klstjan.be.

Simultaanvertaling (FR-NL) is voorzien.

Alle informatie over dit symposium vindt u ook op
www.klstjan.be/symposium


- Einde persbericht -

De Kliniek Sint-Jan, gelegen in hartje Brussel, biedt met haar hooggespecialiseerde team van 1.100 medewerkers een kwalitatief en uitgebreid verzorgingspakket aan. Het gaat om een totaalzorg gebaseerd op de erkenning van de lichamelijke, emotionele en sociale noden van de patiënt. Respect voor de veelheid aan culturen, filosofieën en religies staat daarbij centraal. De Kliniek Sint-Jan bestaat sinds 1211 en kan buigen op acht eeuwen ziekenhuistraditie.