Vier nieuwe diakens van het Bisdom Rotterdam


08.05.2007 / 11:25 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Bisdom rotterdam

Bisdom rotterdam

Vier mannen ontvangen op 2 juni 2007 in de Rotterdamse kathedraal uit handen van bisschop mgr. A.H. van Luyn s.d.b. hun wijding tot permanent diaken. Door deze wijding stellen ze zich in dienst van de mens in hun parochie, speciaal van de mens in nood. Hun namen zijn Hubert Berbée, Ronald van Berkel, Pier Tolsma en Dick Vrijburg. Hun stages hebben ze verricht in diverse parochies in het bisdom.

Een diaken is geen gewoon beroep, dat iemand tot zijn pensioen uitoefent, maar een wijding voor het leven. Een leven als diaken is vergelijkbaar met het priesterschap. Er zijn echter belangrijke verschillen. Wie priester wordt, ontvangt eerst een diakenwijding en heet dan tot zijn priesterwijding 'transeunt'. Een 'permanent' diaken blijft diaken. Het ambt staat open voor gehuwde en ongehuwde mannen. Diakens mogen onder meer voorgaan in communievieringen, dopen, trouwen of een rouwdienst leiden maar hun hoofdtaak ligt buiten de kerk, in het contact met parochianen. Bij de wijding van een gehuwde diaken wordt zijn vrouw uitdrukkelijk betrokken. Evenals haar man stemt zij met een 'jawoord'in met de wijding.

Korte levensbeschrijving van de vier diakens:

Hubert Berbée is op 17 februari 1951 geboren in Breezand tussen de bloembollen in de kop van Noord-Holland. In 1977 is hij in Delft afgestudeerd als natuurkundig ingenieur en is daarna 23 jaar werkzaam geweest in het bedrijfsleven. In 2000 begon hij aan de studie theologie aan de KTU Utrecht en ging daarnaast werken als docent natuurkunde aan het Stanislas College in Delft. Zijn pastorale stage was in de Agnes-Oscar Romeroparochie in Den Haag. Zijn hart ligt bij de diaconie met speciale aandacht voor de zwakkeren in onze maatschappij. Zijn afstudeerscriptie gaat over 'Diaconie en evangelisatie'.Hubert is getrouwd met Lidy,woont in Schipluiden en heeft drie volwassen kinderen.

Ronald van Berkel werd geboren in De Kwakel op 19 september 1964. Na zijn schooltijd in Hoofddorp werkte hij ruim twintig jaar in de detailhandel bij de Hema en de laatste acht jaar, vóór de stage, bij Roobol Tuinmeubelen in Rotterdam. Vanaf jonge leeftijd was hij al erg kerkbetrokken. Zong in koren, vervulde diverse vrijwilligersfuncties van werkgrepen tot besturen. In deze parochiewerkzaamheden bemerkte hij dat hij steeds meer werd aangetrokken tot het werken met en voor mensen in de kerk en tot het diaconale werk in het bijzonder. Zijn opleiding tot permanent diaken volgde hij aan de priester- en diakenopleiding Bovendonk in Hoeven en liep zijn stages hiervoor in de parochies in Rotterdam Zuid-West, waar hij veel ervaring heeft opgedaan in het werken met culturen binnen de geloofsgemeenschap.

Pier Tolsma is geboren op 9 november 1950 te Westhem, op het platteland van Friesland. Aansluitend op zijn scheikundestudie in Groningen is hij lange tijd als informaticus en manager werkzaam geweest in de vliegtuigindustrie en later bij andere technische bedrijven. Na zijn verhuizing naar Leiden groeit er een sterke betrokkenheid bij de Sint Petrusparochie. Vanaf 2001 volgt Pier de diakenopleiding aan de Priester- en diakenopleiding Bovendonk te Hoeven. De daaraan verbonden tweejarige stage vindt plaats in de parochie van de H.H. Franciscus en Clara te Delft. Daarnaast heeft hij de masterstudie Christendom en Islam voltooid Pier is gehuwd met Joke Sorgdrager.

Dick Vrijburg werd geboren op 7 april 1963 in Wassenaar. Na een opleiding tot brood- en banketbakker is hij in verschillende functies in deze branche werkzaam geweest. Dick is in 1987 in het huwelijk getreden met Anja, samen hebben ze één zoon, geboren op 7 juni 1991. In 2001 is hij theologie gaan studeren aan de priester- en diakenopleiding Bovendonk. In 2005, na 25 jaar in het bakkersvak werkzaam te zijn geweest, is hij stage gaan lopen in de H. Willibrord parochie te Oegstgeest. Na twee jaar stage is de opleiding voltooid. Dick wordt, als gehuwde man en met instemming van Anja, tot permanent diaken gewijd.

Voor nadere informatie of interviews met de wijdelingen, gaarne contact opnemen met mw. drs. F.E. Wout, perschef van het Bisdom Rotterdam, T: 010 - 2815188 of E: f.wout@bisdomrotterdam.nl.