Senternovem


Nieuws


01-06-2007 | Klimaatmonument naar Amsterdam-Noord!

Op zaterdag 2 juni om 12:15 uur onthult portefeuillehouder milieu Kees Diepeveen op het Stadsdeelhuis van deelgemeente Amsterdam-Noord het SenterNovem Klimaatmonument. De onthulling gebeurt tijdens de opening van de Energiemanfestatie, die van 2 tot en met 5 juni duurt. De gemeente Amsterdam-Noord krijgt het wisselmonument - een initiatief van SenterNovem en WNF - als beloning voor het klimaatbeleid dat de gemeente voert. De gemeente haalt bijvoorbeeld doelstellingen in het BANS-akkoord, waarin maatregelen gesubsidieerd worden voor het reduceren van broeikasgassen.

Energieverbruik van 15.000 huishoudens met de helft omlaag Enkele voorbeelden van de projecten waarin de deelgemeente Amsterdam-Noord uitblinkt, zijn het project stadswarmte en warmtekoudeopslag. "Door 15.000 woningen aan te sluiten op stadswarmte in plaats van conventionele methode besparen we 50-80% op energieverbruik", licht senior medewerker milieu Bram van Beek toe. "Daardoor stoot onze gemeente 10% minder CO uit op 85.000 inwoners van dit stadsdeel".
In een ander project sluit de gemeente woningen aan op warmtekoude opslag. Bij deze manier van energiegebruik wordt de kou en warmte opgeslagen in aardlagen, om 's zomers te verkoelen en 's winters te verwarmen. Ook dit levert een aanzienlijke CO besparing op. Er zijn nog tal van andere projecten waarin de gemeente laat zien dat zorg voor het klimaat hoog op de beleidsagenda staat. Gebruik van energiebesparende straatverlichting en het gebruik van zonnepanelen voor huishoudens bijvoorbeeld.

Monument
Het Klimaatmonument dat eruit ziet als een wereldbol, waarop de smeltende poolkap als gevolg van het broeikaseffect - stond eerder al in Alphen aan den Rijn en Apeldoorn. Het monument blijft maximaal één jaar in de gemeente die zich voor terugdringen van broeikasgas verdienstelijk heeft gemaakt.