Algemene Onderwijsbond

Onderwerpen het Onderwijsblad nr 11, 2 juni 2007

Utrecht, 31 mei 2007

Geachte (onderwijs) redactie,

Hierbij de belangrijkste onderwerpen uit het nieuwe nummer van Het Onderwijsblad nr 11 van 2 juni, dat aanstaande vrijdag en zaterdag bij de leden van de Algemene Onderwijsbond wordt bezorgd. U kunt, mits met bronvermelding, verhalen en berichten uit het blad gebruiken.

Nieuws

Vermogens onderwijs groeien al acht jaar
In acht jaar tijd zijn de vermogens van scholen voor voortgezet onderwijs, roc's en hogescholen gestegen van 2,8 naar 4,3 miljard. "Het is een van de uitwassen van de grotere vrijheid die onderwijsbestuurders hebben gekregen", constateert Walter Dresscher, voorzitter van de AOb.

Bestuur mag niet zomaar uitzendkracht aannemen
Schoolbesturen kunnen niet te pas en te onpas uitzendkrachten aantrekken. De Bezwarencommissie cao-vo oordeelde recentelijk dat het Coenecoop College in Waddinxveen geen uitzendconstructies bij wijze van proeftijd mag inzetten.

Achtergrond

Alle Amsterdamse scholen zijn achterstandsschool
Volgens de definities van de 'leerplusregeling' zijn alle 25 Amsterdamse scholen voor voortgezet onderwijs een achterstandsschool. Ze krijgen samen 20 miljoen euro. De scholen in Leeuwarden, de stad met de armste buurten van Nederland, krijgen niets.

Prijsvechten om inburgering
Inburgering is een prijsvechtersmarkt geworden. Die constatering geeft het beste de situatie weer waarin Nederland in beland is. Sinds begin dit jaar de gedwongen winkelnering is afgeschaft, shoppen gemeenten voor hun inburgeringscursussen volop bij commerciële partijen. Wie zijn de nieuwe aanbieders? Het Onderwijsblad probeerde een beeld te krijgen. NT2-docenten klagen over slecht geoutilleerde zaaltjes en schoonmaaktarieven. Plus: de nieuwe wet veroorzaakt een enorme ambtenarij. Alleen al in de hoofdstad zijn tien mensen fulltime bezig met het keuren van de trajecten.

Op Discoveri bepalen leerlingen wat en hoe ze leren Weg met het nieuwe leren! Er moet weer 'gewoon' lesgegeven worden. De tegenstand nam toe het afgelopen jaar. Toch zijn er onderwijsexperimenten die juist inzetten op méér vrijheden. Zoals Discoveri, een onderdeel van Landstede voortgezet onderwijs in Zwolle. Leerlingen mogen hier grotendeels zelf bepalen wat en hoe ze leren. Verslag vanuit een proeftuin.

Niet op de knieën voor het heilige getal 1040
De ene schooldirecteur bestookt de Tweede Kamer met protesten tegen een strikte toepassing van de regel die 1040 lesuren per jaar eist in het voortgezet onderwijs. De andere trekt juist alles uit de kast om politiek en de Onderwijsinspectie te behagen. Wat kan een medezeggenschapsraad beginnen in die situatie? Hoofdkantoor AOb
Jaarbeursplein 22
Postbus 2875
3500 GW Utrecht



Algemene Onderwijsbond