Gemeente Arnhem

Bouwplaats Luxor open op Dag van de Bouw(25-05-07) Zaterdag 2 juni wordt voor de tweede maal de Dag van de Bouw georganiseerd. In Arnhem gaan onder meer de deuren open van de voormalige bioscoop Luxor die momenteel wordt gerestaureerd en verbouwd tot poppodium. Op 2 juni kunnen belangstellenden tussen 10.00 tot 16.00 uur terecht aan het Willemsplein om de werkzaamheden in het Luxor met eigen ogen te aanschouwen.

De Dag van de Bouw is onderdeel van de landelijke campagne ´De Bouw maakt het´ waarmee de bouwbranche zich wil presenteren aan een groot publiek. Op zaterdag 2 juni zijn verspreid over het hele land ongeveer 200 bouw- en infrastructuurprojecten opengesteld voor het publiek. Uit veiligheidsoverwegingen worden bouwplaatsen normaal gesproken zo goed mogelijk afgesloten, maar om te laten zien wat de bouw kan, wordt nu voor één keer een uitzondering gemaakt.

Oorspronkelijke elementen
En dat de bouw wat kan, is in Luxor goed te zien. Het uit 1915 stammende Rijksmonument wordt door de vaklieden van Van Hoogevest Restauratie uit Woerden verbouwd en gerestaureerd tot een modern multifunctioneel poppodium. Daarbij worden zoveel mogelijk oorspronkelijke elementen in tact gehouden of teruggebracht. Enkele voorbeelden zijn het fraaie casetteplafond, decoraties aan de voorgevel en de vele andere decoratieve afwerkingen in het interieur. Veel hiervan is als gevolg van de verbouwingen die het theater in het verleden heeft ondergaan verdwenen, maar wordt nu weer in ere hersteld.

Overdadig gedecoreerd
Aan het Nieuwe Plein (thans Willemsplein) verrees in Arnhem in 1915 het Luxor Theater naar een ontwerp van de bekende architect Wilem Diehl. De toenmalige bioscoopexploitant wilde specifiek een bioscoop voor de gegoede burgerij van Arnhem en liet architect Diehl volledig de vrije hand in het ontwerp van het theater. Diehl koos voor een art-deco stijl met Oosterse invloeden. Het werd een overdadig gedecoreerd filmpaleis, uitgevoerd in kostbare materialen en voorzien van de modernste technische snufjes. Diehl zorgde ervoor dat hij tal van kunstenaars, zoals Jaap Gidding en Simon Miedema, om zich heen verzamelde die wandschilderingen aanbrachten en luxueuze tapijten ontwierpen.

Tuschinski Theater Amsterdam
Dat er ook indertijd vakwerk werd geleverd, blijkt uit het feit dat, toen de beroemde Abraham Tuschinski zijn filmpaleis in Amsterdam ging bouwen, dezelfde kunstenaars werden gevraagd om het Tuschinski Theater mede te decoreren. Het Luxor Theater in Arnhem heeft dus model gestaan voor het legendarische theater in Amsterdam. Na de opening, op de kop af 92 jaar geleden, was het tot 1984 als bioscoop in gebruik, daarna was het een cultureel jongeren- en uitgaanscentrum. Het pand werd in 1999 gesloten en stond daarna enkele jaren leeg. In 2001 kocht de gemeente Arnhem het Luxor Theater om het een nieuwe toekomst te geven als modern multifunctioneel poppodium.

Bouwkundige ingrepen
Naast het terugbrengen van de oorspronkelijke elementen worden ook bouwkundige ingrepen uitgevoerd om het pand geschikt te maken voor zn nieuwe functie. Daarbij valt te denken aan het maken van sanitaire ruimten en een garderobe in de kelder, een lift, een nieuw podium, vloer en balkon in de grote zaal, een kleine keuken en diverse maatregelen op het gebied van veiligheid, akoestiek en geluidsisolatie. De bestaande achterbouw is gesloopt en wordt vervangen door nieuwbouw met kelders. De restauratie omvat het zowel het casco, waaronder het herstel van de gevel, de kapconstructie, het leiwerk en de kozijnen, als de decoratieve afwerkingen waaronder schilderwerk en gipsdecoratiewerk.

Iedereen is zaterdag 2 juni van 10.00 tot 16/00 uur welkom voor de preview van Luxor.