Ingezonden persbericht


Met de dood voor ogen; Tentoonstelling in Museum Het Rembrandthuis

MET DE DOOD VOOR OGEN
Eugeen van Mieghem (1875-1930) tekent zijn stervende muze


2 juni tot en met 26 augustus 2007

Museum Het Rembrandthuis toont een vijftigtal tekeningen van de Antwerpse 'kunstenaar van het volk' Eugeen van Mieghem. De schetsen tonen zijn grote liefde en echtgenote Augustine Pautre, die hij omstreeks 1898 ontmoette. Van Mieghem tekende haar vanaf hun eerste ontmoeting tot aan haar vroegtijdige dood aan tuberculose in 1905. Van Mieghems weergave van haar ingevallen gezicht en haar uitgemergelde lichaam is een indrukwekkend, maar onthutsend portret van zijn stervende muze.

Eugeen van Mieghem behoorde tot de Belgische avant-garde van omstreeks 1900. Hij groeide op in de haven van Antwerpen, waar zijn moeder een café dreef. Het dagelijkse leven in de Antwerpse haven werd het belangrijkste thema in Van Mieghems werk. In honderden tekeningen, prenten en schilderijen legde hij de zwoegende mannen en vrouwen, de haveloze emigranten, de hoeren, de zwervers en andere straatfiguren vast.

Door tijdgenoten werd Van Mieghem al betiteld als 'kunstenaar van het volk'. Op politiek gebied voelde hij zich aangetrokken door de socialistische en anarchistische bewegingen van zijn tijd. In 1904 werkte hij mee aan een tentoonstelling ter ere van de Friese socialist en anarchist Ferdinand Domela Nieuwenhuis, waarvoor hij naar Amsterdam reisde. Tijdens zijn verblijf in Holland werd hij diep geraakt door Rembrandts schilderijen, etsen en tekeningen.

Aan de Antwerpse Academie ontmoette Van Mieghem omstreeks 1898 Augustine Pautre. Zij schilderde zelf, maar gaf dit op na haar huwelijk met Van Mieghem en de geboorte van hun zoontje Eugeen in 1902. Augustine was Van Mieghems geliefde model: tientallen malen heeft hij haar geportretteerd. Na zijn terugkeer uit Amsterdam in 1904 liet hij haar ook naakt poseren, soms in houdingen die aan Rembrandts werk zijn ontleend. In december van dat jaar werd bij Augustine echter tuberculose geconstateerd, een toen nog dodelijke ziekte. Zij overleed op 12 maart 1905; tot aan haar dood heeft de kunstenaar Augustine getekend. De ontreddering over haar naderende dood is in deze liefdevolle portretten voelbaar.

De tentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met het Eugeen Van Mieghem Museum te Antwerpen