Stichting Aids Fonds

Aids Memorial Day: Stilstaan bij 4500 aidsdoden in 25 jaar tijd

22-05-2007

Herdenkingsbijeenkomst Aids Memorial Day Nederland Dominicuskerk, Spuistraat 12, Amsterdam
Deur open 16.00 uur, aanvang 17.00 uur

Op zaterdag 2 juni worden alle 4500 mannen, vrouwen en kinderen herdacht die in Nederland sinds 1982 zijn overleden aan de gevolgen van aids. Het is 25 jaar geleden dat in Nederland de eerste aidsdiagnose werd gesteld. Nog altijd sterven wekelijks twee mensen aan aids. Minister Klink van VWS, Aidsambassadeur Paul Bekkers en Marijke Vos, wethoudster in Amsterdam zullen aan de herdenking in de Dominicuskerk meewerken. De Hiv Vereniging Nederland organiseert Aids Memorial Day. In de dagen rondom 2 juni wordt wereldwijd stil gestaan bij de in totaal meer dan 25 miljoen aidsdoden.

Download 'geschiedenis van 25 jaar hiv en aids in Nederland'

Het programma van 2 juni
Tijdens de herdenking in de Dominicuskerk zullen een Nederlandse man en een Afrikaanse vrouw hun persoonlijke verhaal vertellen. De Nederlandse man, zelf sinds 25 jaar hiv-positief, heeft twee partners verloren aan aids. De Afrikaanse vrouw heeft veel dierbaren zien sterven aan aids en zet zich in Nederland in voor de strijd tegen hiv en aids. De herdenking wordt omlijst door Liesbeth List en het Afrikaanse koor Jubilee Music Choir dat met liederen over aids bijdraagt aan voorlichting in de Amsterdamse Bijlmer.

Herdenken
De herdenking op Aids Memorial Day draagt een voor iedereen toegankelijk karakter met rituelen waaraan mensen van uiteenlopende afkomst en cultuur kunnen deelnemen.
Op een groot aidslint, het internationale symbool van solidariteit met mensen met hiv en aids, kunnen bezoekers lichtjes aansteken. Vertegenwoordigers van alle werelddelen zullen een kaars plaatsen voor de mensen die in hun continent van herkomst zijn overleden aan de gevolgen van aids. De namen van de overledenen zullen in een 20 minuten durende litanie klinken en uiteraard wordt het 'volkslied van de strijd tegen aids', The Rose (Bette Midler), gezamenlijk gezongen. Via de website van de Hiv Vereniging kun je aangeven of je de naam van een dierbare overledene wilt laten noemen.
Daarnaast zullen vele quilts te zien zijn. Dit zijn herinneringsdoeken aan de overledenen. Om het loslaten te symboliseren worden aan het einde van de herdenking witte ballonnen opgelaten op de Torensluisbrug. Vanaf 18.30 uur is het Hivcafé (Eerste Helmersstraat 17 te Amsterdam) geopend. Bezoekers zijn de hele avond welkom.

Je kunt je dierbaren ook online herdenken op de site van de Hiv Vereniging Nederland.