Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Buren, mei 2007

Strijkkwartet!

Op zaterdag 2 juni klinkt het laatste concert van dit seizoen in het oude stadje Buren. Het Meander Kwartet is te gast met een klankrijk programma. Het concert begint om 20.00 uur in de H. Gregoriuskerk.

Het Meander Kwartet speelt strijkkwartetten uit verschillende streken. Boccherini, Mozart en Brandts Buys komen voorbij. Ieder was in zijn omgeving een meester in het schrijven van muziek met bijzondere klank. De expressieve reikwijdte van het strijkkwartet is uniek; componisten maakten dankbaar gebruik van de mogelijkheden.

Het kwartet van Mozart is een van de zes Haydn kwartetten. Mozart droeg ze op aan zijn grote voorbeeld Haydn, de vader van het strijkkwartet. Die zorgde ervoor dat het strijkkwartet ontwikkelde van een viool met begeleiding van de drie overige strijkers tot "een dialoog tussen vier sprekers".
Interessant is dat Boccherini onafhankelijk van Haydn ook tot het ideale kamermuziekensemble kwam: het strijkkwartet. Zijn muziek heeft een geheel eigen stijl: eenvoud en dramatiek gaan op wonderlijke wijze samen. Zijn stijl kenmerkt zich door eenvoudige thema's met grillige dynamische effecten en originele vondsten. Brandts Buijs kan als een van Nederlands belangrijkste internationale vertegenwoordigers van de laat-romantische stroming worden beschouwd. Hij was vooral bezig met de klank. Hij woonde buiten en vond dat de muziek natuurlijk moest klinken, en experimenteerde met speciale effecten zoals "op de kam" spelen. Zijn Serenade is zoals de titel aangeeft: romantisch!

Het Meander Kwartet, bestaande uit Saskia Bos, Hermine van Praagh- viool, Peter van Praagh- altviool en Agaath Kooistra- violoncello werd opgericht in 1985. Het Meander Kwartet heeft inmiddels op vele plaatsen in het land concerten gegeven. Naast het klassieke repertoire voert het Meander Kwartet ook werken uit van Nederlandse componisten zoals Jan Brandts- Buys, Henriëtte Bosmans en Lex van Delden. Drie leden van het Meander Kwartet maken tevens deel uit van Het Gelders Orkest.

Voor het concert zijn per email kaarten te reserveren, buren@kpnplanet.nl. De toegang is E 12,50. Losse kaarten zijn ook te koop bij Betuwe Cadeau, Peperstraat 9, Buren. Het concert begint om 20.00 uur. Voorafgaand aan het concert en in de pauze is er koffie en thee verkrijgbaar. De kerk - gelegen aan de Kornedijk 6 - is open vanaf 19.30 uur. Het concert wordt georganiseerd door Muziek in Buren. In april jl. werd de Cultuurprijs 2007 van de gemeente Buren aan de organisatie toegekend.

-----

Ingezonden persbericht