Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 1 juni 2007

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van 01 Yves Leterme

De Vlaamse Regering keurt principieel een besluit goed over het verstrekken van melk en zuivelproducten aan leerlingen in onderwijsinstellingen. Het gaat om de omzetting van een Europese verordening die voorziet in het verlenen van steun voor de afzet van zuivelproducten aan leerlingen. Met het besluit wordt de verordening omgezet in Vlaamse regelgeving en het bestaande koninklijk besluit vervangen. De maximumprijzen die aan de leerlingen mogen worden gevraagd, worden aangepast. Daarenboven wordt het bestaande subsidiestelsel gewijzigd, waarbij de onderwijsinstelling nu de mogelijkheid krijgt om, naast het bestaande systeem met erkende leveranciers, de steun zelf aan te vragen en de zuivelproducten te kopen in een verkooppunt naar keuze. Onderwijsinstellingen kunnen zich ook groeperen in een vereniging om die steun aan te vragen. De scholen krijgen dus meer vrijheid in de wijze van aankoop en kunnen zo meer interessante en meer concurrentiële contracten bedingen, wat uiteindelijk de leerlingen ten goede kan komen. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

Gert Truyens vervangt Hugo Engelen als lid van de raad van bestuur van het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - SYNTRA Vlaanderen.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering keurt principieel zes uitvoeringsbesluiten goed bij het decreet over het Volwassenenonderwijs. Het gaat om vier besluiten over de modulaire structuur van het secundair volwassenenonderwijs voor de studiegebieden auto, bijzondere educatieve noden, informatie- en communicatietechnologie, structuur van de leergebieden van de basiseducatie; en om twee besluiten over de studiebekrachtiging en de organisatie van het opleidingsaanbod in het volwassenenonderwijs. Ze bevatten uitsluitend technische bepalingen die noodzakelijk zijn voor de Centra voor Volwassenenonderwijs en de Centra voor Basiseducatie, meer bepaald voor een goede organisatie van het schooljaar 2007-2008. De uitvoeringsbesluiten worden voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering erkent de volgende Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO) als proefcentra voor de organisatie van de tijdelijke projecten voor de Opleiding voor Opleiders voor Volwassenen: CVO-VIVO Kortrijk, CVO De Oranjerie in Diest, Provinciaal CVO Lerarenopleiding Diepenbeek en CVO KISP in samenwerking met het CVO Vormingsleergang voor Sociaal en Pedagogisch Werk Gent.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

Met het oog op onderhandelingen met het overkoepelende onderhandelingscomité en de betrokken sectorcomités keurt de Vlaamse Regering principieel het besluit goed over de organisatie van CLIL-projecten in het secundair onderwijs. Het CLIL-model (CLIL staat voor Content and Language Integrated Learning ) is een generieke benaming voor het gebruik van een vreemde taal in zaakvakken. Het is een functionele werkvorm waarmee scholen de vreemde talenkennis van hun leerlingen kunnen versterken door, naast het lesgeven in het Nederlands, ook één of meer vakken in een andere taal te geven. Door het besluit zullen gedurende de schooljaren 2007-2008 tot en met 2009-2010, op initiatief van de overheid, maximaal tien tijdelijke CLIL-projecten worden georganiseerd. Het project is wel gebaseerd op vrijwilligheid, m.a.w. vrije keus voor de betrokkenen. De school moet voor de betrokken vakken ook een Nederlandstalig traject blijven aanbieden. Na de onderhandelingen wordt dit besluit ook nog voor advies ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

In uitvoering van CAO VIII keurt de Vlaamse Regering principieel het besluit over de taak- en functiedifferentiatie in het secundair onderwijs goed. Het besluit bepaalt de verdere uitvoeringsmodaliteiten waarvoor in het ontwerpdecreet delegatie is gegeven aan de Vlaamse Regering: het vaststellen van de coëfficiënten voor de vaststelling van de puntenenveloppe, het bepalen welke wervingsambten in aanmerking komen voor aanstellingen met deze puntenenveloppe, het vastleggen van de puntenwaarde op basis van een bekwaamheidsbewijs voor elk desbetreffend ambt. Dit besluit wordt geagendeerd voor onderhandelingen met het overkoepelend onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs en de betrokken sectorcomités.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering wijzigt principieel de regelgeving over de bekwaamheidsbewijzen van de personeelsleden van de onderwijsinstellingen voor deeltijds kunstonderwijs. Het gaat om toevoegingen of wijzigingen als gevolg van CAO VIII en de invoering van de BAMA-structuur, of om kleine technische aanpassingen of verfijningen van definities. Dit besluit wordt geagendeerd voor onderhandelingen met het overkoepelend onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs en de betrokken sectorcomités. Daarna wordt het voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

Na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties wijzigt de Vlaamse Regering principieel de besluiten over de personeelsformatie in het (buiten)gewoon basisonderwijs. In beide besluiten wordt het artikel over de berekening van de lesopdracht van de directie gewijzigd. In het besluit voor het buitengewoon basisonderwijs wordt ook de administratie-omkadering van Type 5-scholen gewijzigd. Het besluit voor het gewoon basisonderwijs bevat nu ook de nieuwe berekeningswijze van de zomerklassen in het kader van het stimuleren van de kleuterparticipatie. Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering kent subsidies toe aan een twinitgtal organisaties voor time-outprojecten Onderwijs-Welzijn voor de periode januari 2007-augustus 2007. Time-out is een methode waarbij jongeren tijdelijk uit het secundair onderwijs worden genomen met de bedoeling hen later opnieuw op te nemen. Er wordt specifieke begeleiding voorzien naargelang de aandachtspunten en problemen bij de jongere. Er wordt daarbij gewerkt vanuit de ervaring dat opvoedings-, welzijns- en schoolproblemen bij time-outjongeren vaak in elkaars verlengde liggen.

Op voorstel van 04 Inge Vervotte

Petrus Vermeeren wordt aangesteld als bedrijfsrevisor bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap voor de periode 1 april 2006 tot en met 31 december 2006.

Op voorstel van 04 Inge Vervotte

Herman Van Impe wordt aangesteld als bedrijfsrevisor bij het Vlaams Agentschap Kind en Gezin voor de periode 1 april 2006 tot en met 31 december 2006.

Op voorstel van 04 Inge Vervotte

De Vlaamse Regering stemt in met het koninklijk besluit tot benoeming van de leden van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België.

Op voorstel van 05 Dirk Van Mechelen

Overeenkomstig artikel 14 van het kaderdecreet Strategische Adviesraden (SARs) stelt elke SAR jaarlijks een begroting en een rekening op en voert ze een boekhouding zoals door de Vlaamse Regering bepaald. In uitvoering van dit artikel keurt de Vlaamse Regering nu, na advies van de Raad van State, definitief een besluit over de begroting en de boekhouding van SARs goed.

Op voorstel van 05 Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) 'Leidingstrook tussen zandgroeves Berg en Mechelse Heide Zuid' in Maasmechelen.

Op voorstel van 05 Dirk Van Mechelen

In het kader van het Salarisfonds beslist de Vlaamse Regering tot overschrijving van kredieten tussen basisallocaties van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2007.

Op voorstel van 05 Dirk Van Mechelen

In het kader van de Begrotingscontrole 2007 hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de voorgestelde amendementen en de replieken op de bemerkingen van het Rekenhof, en machtigt de bevoegde minister om deze in te dienen bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van 06 Bert Anciaux

De Vlaamse Regering keurt de samenwerkingsovereenkomst met de vzw Ancienne Belgique goed voor de periode 2007-2009.

Op voorstel van 06 Bert Anciaux

In het kader van de uitvoering van het VIA-akkoord 2006-2010 in de sociaal culturele sector beslist de Vlaamse Regering tot herverdeling van het budget 2007.

Op voorstel van 06 Bert Anciaux

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het uitvoeringsbesluit goed bij het Decreet over het statuut van de sportschutter. Door het van kracht worden van de Wapenwet van 8 juni 2006 kan sportschieten met vergunningsplichtige wapens alleen nog beoefend worden door sportschutters die in het bezit zijn van een sportschutterslicentie, afgeleverd door of namens de gemeenschappen.

Op voorstel van 07 Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met het Samenwerkingsakkoord met Kroatië. Het voorontwerp van instemmingsdecreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van 07 Geert Bourgeois

In het kader van de ontwikkelingssamenwerking met Mozambique kende de Vlaamse Regering eind 2002 een subsidie toe van 454.000 euro aan de Fundaçao para o Desenvolvimento da Comunidade voor de bouw van een opleidingscentrum in Vinanculos in de provincie Inhambane. De bouw van het centrum startte in juni 2005 en het einde van de werkzaamheden was gepland voor maart 2007. Door de cycloon Favio liep het trainingscenter echter zware schade op. Daarom kent de Vlaamse Regering nu bijna 219.500 euro toe voor het herstellen van de schade aan het centrum.

Op voorstel van 07 Geert Bourgeois

In het kader van de vrijwaring van een pluriforme, onafhankelijke en performante Vlaamse opiniepers hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de concrete invulling voor 2007 van de geheroriënteerde rechtstreekse perssteun aan de Vlaamse geschreven perssector. Ze lanceert een oproep voor het indienen van projectvoorstellen en legt de wijze van opvolging van deze projectvoorstellen vast.

Op voorstel van 07 Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering ondertekent de beheersovereenkomst 2007-2010 met de Vlaamse Regulator voor de Media.

Op voorstel van 08 Kris Peeters

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat het decreet van 5 april 1995 over milieubeleid aanvult met een titel XVI over 'toezicht, handhaving en veiligheidsmaatregelen'. Het ontwerp van aanvullingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van 08 Kris Peeters

De Vlaamse Regering keurt principieel een uitvoeringsbesluit goed bij het decreet over de oprichting van de Vlaamse Grondenbank. Het besluit brengt alle besluiten die relevante bepalingen bevatten over de bestaande decretale voorkooprechten en koopplichten in overeenstemming met het oprichtingsdecreet. Het besluit wordt voor advies ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van 08 Kris Peeters

In het kader van de aanpak van de mestproblematiek aan de bron hechttte de Vlaamse Regering medio juni vorig jaar haar goedkeuring aan de ondertekening van een convenant met de veevoedersector om via een beperking van eiwitten in veevoeders de output van stikstof van de veeteeltbedrijven te verminderen. Voor laag-fosforvoeders bestaat er al zo'n convenant. Tegelijkertijd paste de Vlaamse Regering het besluit over de mestuitscheidingsbalans principieel aan zodat de convenant laag-eiwitvoeders er ook wordt in opgenomen. Na advies van de Raad van State wordt dit aanpassingsbesluit nu definitief.