Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 1 juni 2007

Rechten van voorkoop en koopplichten Vlaamse Grondenbank stap dichterbij

Op voorstel van Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft de Vlaamse Regering vandaag het besluit principieel goedgekeurd dat uitvoering geeft aan het decreet van 16 juni 2006 over de oprichting van de Vlaamse Grondenbank.

Dit besluit beoogt enerzijds de gecentraliseerde aanbieding van alle rechten van voorkoop en anderzijds de gecentraliseerde aanvraag van alle koopplichten van de Vlaamse overheid bij de Vlaamse Grondenbank.

Daarnaast wordt door de Vlaamse Grondenbank voorzien in mogelijkheden voor een vlottere verwerving, vervreemding en beheer van onroerende goederen voor de Vlaamse overheden binnen het beleidsdomein leefmilieu, landinrichting en natuur.

Het besluit brengt alle besluiten die relevante bepalingen bevatten over de bestaande decretale voorkooprechten en koopplichten in overeenstemming met het oprichtingsdecreet van 16 juni 2006. Dit oprichtingsdecreet Vlaamse Grondenbank treedt in werking op 1 augustus 2007.

Het vandaag principieel goedgekeurde besluit bevat enkele belangrijke doelstellingen van de Vlaamse Grondenbank:

- gecentraliseerde aanbieding van alle rechten van voorkoop van de Vlaamse overheid aan de Vlaamse Grondenbank;

- gecentraliseerde aanvraag van alle koopplichten van de Vlaamse overheid bij de Vlaamse Grondenbank;

- meer mogelijkheden voor een vlottere verwerving, vervreemding en beheer van onroerende goederen voor de Vlaamse overheden binnen het beleidsdomein leefmilieu, landinrichting en natuur door de Vlaamse Grondenbank.

De doelstellingen van de Vlaamse Grondenbank gaan evenwel nog verder. De Vlaamse Grondenbank biedt grondeigenaars en landbouwers, die omwille van grote infrastructuurwerken of andere overheidsprojecten hun eigendom dreigen te verliezen, de mogelijkheid om hun bedreigde gronden uit te ruilen waardoor onteigeningen kunnen vermeden worden. Deze taak wordt eveneens toevertrouwd aan de Vlaamse Grondenbank vanaf 1 augustus 2007 en vergt geen uitvoeringsbesluit.

Ten slotte zal de Vlaamse Grondenbank voor het verschaffen van grondgebonden informatie een beroep kunnen doen op een gecentraliseerde databank uitgebouwd door het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (AGIV).

"De mensen daadwerkelijk helpen met begeleidende maatregelen en hen de juiste informatie geven over hun gronden, is niet meer dan normaal. Via de Vlaamse Grondenbank zullen notarissen de verschillende rechten van voorkoop van de Vlaamse overheden enkel nog moeten aanbieden aan de Vlaamse Grondenbank", besluit minister Peeters.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Dhr. Luc De Seranno, woordvoerder van minister Peeters
Tel: 02 552 66 00
GSM: 0477 38 23 37
Email: persdienst.peeters@vlaanderen.be