NEN


Uitnodiging voor discussie over bloedglucosemeters

vrijdag 16 maart 2007, 11:58

Op 1 juni as. tussen 11.00 en 13.00 uur vindt een discussie plaats bij NEN over bloedglucosemeters. Mensen met suikerziekte maken gebruik van deze meters om de bloedsuikerspiegel te bepalen, zodat ze weten hoeveel insuline ze moeten spuiten. Een correcte meting is dan ook van groot belang. Op internationaal niveau zijn er afspraken gemaakt over eisen waar een bloedglucosemeter aan moet voldoen. Deze zijn vastgelegd in de norm NEN-EN-ISO 15197. Er is een discussie ontstaan over de meetafwijking die bloedglucosemeters mogen hebben. Een eis die in deze norm is vastgelegd.

NEN-EN-ISO 15197
In 2003 werd de norm NEN-EN-ISO 15197 "In vitro diagnostische beproevingssystemen - Eisen voor bloedglucose monitoringsystemen voor zelftesten ten behoeve van het reguleren van diabetes mellitus" gepubliceerd. Deze norm is geschreven door verschillende (nationale, Europese en internationale) belanghebbende partijen op het gebied van Invitro-Diagnostioca. Door te voldoen aan deze norm bestaat er een vermoeden van overeenstemming met de Richtlijn IVD (98/79/EG), het wettelijke kader voor in-vitro diagnostica.
De norm beschrijft eisen voor in vitro glucose monitoring systemen die de glucoseconcentratie in bloedmonsters meten. De norm gaat verder in op eisen voor de procedures voor verificatie en validatie van uitvoering door de beoogde gebruiker. Deze systemen zijn bedoeld voor zelfgebruik door consumenten.

Discussie over de norm voor bloedglucosemeters
Binnen de sector is een discussie ontstaan of de norm niet binnenkort aangescherpt moet worden. In 2008 gaat de norm in revisie, maar de vraag is of daar niet eerder aangewerkt kan worden. Vooral de meetafwijking die volgens de norm is toegestaan, is een discussiepunt. In Nederland is een normcommissie IVD actief. Binnen deze commissie wordt ook deze norm gevolgd en kan Europees en internationaal invloed worden uitgeoefend op de inhoud ervan. Deze normcommissie komt op 1 juni as. bijeen en nodigt geïnteresseerden uit om mee te praten over huidige ontwikkelingen omtrent bloedglucosemeters en de betreffende norm.

Deelname
Geïnteresseerde partijen kunnen zich opgeven voor deelname aan de bijeenkomst over bloedglucosemeters bij Marjan van Gessel, telefoonummer 015-2690402 of e-mail marjan.vangessel@nen.nl. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.