CD&V

Palliatieve zorgen en euthanasie zijn niet onlosmakelijk verbonden

31/05/2007

CD&V is verheugd dat er eindelijk gesproken wordt over de nood aan middelen voor de palliatieve zorgen. De inhoud van de tekst waarrond een aantal bekende Vlamingen zich scharen, handelt voor méér dan drievierde over de vraag om méér middelen en mensen voor palliatieve zorgen. Een vraag die door CD&V trouwens al jarenlang in het Parlement op alle mogelijke manier wordt ondersteund.

Jammer genoeg worden palliatieve zorgen té snel gelijk gesteld met euthanasie. Euthanasie is een - gelukkig - weinig voorkomend, ultiem hulpmiddel om patiënten uit hun lijden te verlossen of toe te laten waardig te kunnen sterven. Het merendeel van de overlijdens van mensen situeert zich eventueel in een totaal andere context. In de meerderheid van die gevallen is de patiënt in terminale fase helemaal niet in staat op eigen verzoek euthanasie te vragen. Hier moet de hulp dus op een andere manier voorzien worden. Het antwoord is dan zo goed mogelijk te zorgen voor stervende mensen in een dichte en liefdevolle nabijheid en los van alle medische hardnekkigheid die alleen maar het leven en het lijden rekken.

Dit betekent dat artsen, familieleden en indien mogelijk met de patiënt, samen in een zorgzame en warme relatie en met behulp van de wetenschappelijke mogelijkheden van pijnbestrijding, moeten uitmaken hoe iemand het best in zijn lijden kan bijgestaan worden.

De huidige moderne geneeskunde drijft op technologische ontwikkelingen en heeft de neiging om snel te verzinken in therapeutische hardnekkigheid waarachter men zich dan verschuilt om zijn verantwoordelijkheid te ontlopen. In zo'n gevallen kost dit handenvol geld en worden budgetten weggezogen uit de ziekteverzekering. Budgetten die véél beter kunnen aangewend worden voor een goede stervensbegeleiding en palliatieve zorgen.

Want dit is voor CD&V de echte inzet inzake toekomstige keuzes in de gezondheidszorg. De ethiek zal voor ons het belangrijkste instrument zijn om de juiste keuzes te maken, rekening houdend met de schaarste van de middelen. Het treft ons in elk geval dat onder paars zeer veel geïnvesteerd werd in medische technologie en zeer dure geneesmiddelen en dat er in verhouding quasi niets werd gedaan voor palliatieve zorgen. CD&V vraagt al langer om een budgetverhoging met 20 miljoen euro. Dit bleek onder paars geen prioriteit te zijn. Het is een goede zaak dat nu ook professor Distelmans onze vraag onderschrijft.

Luc Goutry: "Het is goed dat er nu extra aandacht gevraagd wordt voor palliatieve zorgen. Palliatieve zorgen en euthanasie worden te dikwijls in één adem genoemd. Nochtans is er een groot verschil. Euthanasie gaat over enkele honderden gevallen per jaar, terwijl jaarlijks tienduizenden mensen beroep doen op palliatieve zorgen. De vraag om extra centen is dan ook meer dan terecht."


* door Luc Goutry


CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be