Date : 01 June 2007
Sender Name: FVB / FFC
De bouwsector lanceert samenwerking om kwaliteitsvol en modern uitgerust bouwonderwijs te garanderen
Persbericht
Verzending: 1 juni 2007
Bouwfabrikanten leveren het bouwonderwijs voortaan gratis of aan een voordelige prijs bouwmateriaal en andere benodigdheden. De bouwfabrikanten organiseren daarnaast bedrijfsbezoeken en ze verspreiden hun technische publicaties bij de bouwleerlingen. Dit is het resultaat van een samenwerking tussen FeMa (Beroepsvereniging van de Bouwhandelaar), Feproma (Producenten van Bouwmaterialen) en het FVB (Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid). De bouwsector en bouwfabrikanten werken samen om het bouwonderwijs beter af te stemmen op de arbeidsmarkt: up-to-date bouwmateriaal in het bouwonderwijs is immers een van de belangrijkste voorvereisten voor een kwaliteitsvol bouwonderwijs.
Reeds lopende individuele initiatieven en samenwerkingen worden op deze manier opgenomen in een breder kader. Enkele bouwfabrikanten legden al de eerste stenen van de samenwerking (o.a. Mapei, Koramic, Wienerberger, Isover, Saint-Gobain Weber, Imperbell, ...), maar verwacht wordt dat nog meer bouwfabrikanten zullen aansluiten.
De bouwsector blijft vragende partij voor meer en beter opgeleid vakpersoneel. De tewerkstelling in de bouwsector is omvangrijk en stabiel (rond de 160.000 arbeiders). Niettemin gaat achter deze globale stabiliteit een niet te onderschatten verloop binnen het arbeidersbestand schuil. Ieder jaar verlaten zo een 20.000 werknemers de sector, en dit om verschillende redenen. Naast de effectieve sectorverlaters is er uiteraard tevens het zogenaamde "natuurlijke verloop", zoals pensioen of brugpensioen. Ieder jaar opnieuw heeft de bouwsector dus nood aan een groot aantal nieuwe arbeidskrachten, waarvan meer dan de helft geschoolde arbeiders dienen te zijn.
De belangrijkste leverancier voor die jaarlijkse instroom is uiteraard het bouwonderwijs, naast opleidingen voor werkzoekenden en de mogelijkheden tot alternerend leren. Het FVB werkt samen met het bouwonderwijs onder de vorm van convenants. Momenteel hebben 287 bouwscholen een convenant afgesloten met het FVB, wat neerkomt op 78%. Dit omvat 10.000 convenantleerlingen en 3.000 laatstejaarsleerlingen. Het FVB investeert jaarlijks 2,5 miljoen euro in het bouwonderwijs. Het FVB investeert gericht in het bouwonderwijs door middel van een premie per jongere die effectief doorstroomt naar de bouwsector. De doorstroming naar de bouwsector is momenteel 42%, en kan dus zeker nog beter.
De nieuwe samenwerking met FeMa en FEPROMA is een extra middel om de doorstroming naar de bouw te verbeteren. De doelstelling is nog meer goed opgeleide en bekwame bouwgediplomeerden te zien doorstromen naar de sector. Samen kunnen we de tekorten aan materiaal in het bouwonderwijs op een globale manier aanpakken en de bouwscholen een netwerk aanbieden om voordelig moderne uitrusting en bouwmateriaal te bekomen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat elke bouwschool uitgerust is met voldoende en kwaliteitsvol bouwmateriaal.
FVB: een korte voorstelling
Het Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid werd opgericht in 1965 door het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf (PC124) als een Fonds voor Bestaanszekerheid met de bijzondere opdracht de opleiding van de actieve en toekomstige bouwvakarbeiders te bevorderen en te ondersteunen. De bouwsector vertegenwoordigt 160.000 arbeiders en 26.000 bouwbedrijven. Op het gebied van opleiding realiseren zij jaarlijks 410.000 opleidingsuren en sturen ze 13.000 arbeiders op bijscholing.
FeMa en Feproma: een korte voorstelling
FeMa werd opgericht in 1936 en verdedigt de belangen van de handelaar in bouwmaterialen in de schoot van het paritair comité Bouw 124. FeMa verdedigt hun belangen tegenover de overheid, de markt - aannemers en particulieren - en de leveranciers-producenten. FeMa verleent hen ook diensten die hen helpen bij een gezonde en rendabele bedrijfsvoering. Op dit ogenblik telt FeMa ongeveer 200 leden.
Feproma is een vzw, opgericht in 1996, die alle belangrijke Belgische producenten verenigt (de zogenaamde A-merken).
Contactpersonen :
Tatjana Samaey
Regiomanager West-Vlaanderen
GSM: (+32)478/84.33.36
Tatjana.samaey@fvbffc.be
Inge Maes
Dienst Pers & Communicatie FVB
Tel. (+32)2 210 03 38 / GSM (+32)497/43 80 14
inge.maes@fvbffc.be
URL:
Attachments: (None)