PERSBERICHT
Nederland houdt rug niet recht en blok walvisbeschermende landen valt uiteen Nederland geeft Groenland groen licht voor uitbreiding walvisjacht
Den Haag, 1 juni 2007 - Nederland heeft tijdens de 59e vergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC), het voorstel van Groenland om het quotum voor de aboriginaljacht met 27 walvissen te verhogen, goedgekeurd. Daarmee droeg Nederland bij aan het uiteenvallen van het blok van walvisbeschermende landen. World Society for the Protection of Animals (WSPA) vraagt de Nederlandse regering volgende week om opheldering.
Landen als Frankrijk, Duitsland, Australië en Nieuw Zeeland stemden tegen het voorstel om het jachtquotum voor de aboriginals te verhogen van 175 dwergvinvissen en 19 vinvissen naar 200 dwergvinvissen, 19 vinvissen en 2 Groenlandse walvissen. Landen uit Latijns Amerika als Brazilië, Argentinië en Costa Rica onthielden zich van stemming. Het voorstel van Groenland dat een 75% meerderheid vereiste werd met de hakken over de sloot, namelijk twee stemmen, aangenomen.
Geen aandacht voor welzijn walvissen
Belangrijk discussiepunt tijdens deze IWC was de gebrekkige informatie die de walvisjagende landen, waaronder Groenland, konden aanleveren over het welzijn van de walvissen tijdens de jacht. Sandra Albers, directeur WSPA Nederland: "Voor de walvisjagende landen is de wijze waarop walvissen worden geslacht van ondergeschikt belang. Het afgelopen jaar was er in Groenland zelfs een vinvis die er twaalf uur over heeft gedaan om te sterven. Mede daarom vinden we het onvoorstelbaar dat de Nederlandse regering het nodig vond om op dit punt 'mee te buigen' met Groenland."
Ook deze regering houdt rug niet recht
Voorafgaand aan de IWC gaf minister Verburg van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV), aan duidelijk stelling te nemen tegen de walvisjacht door Japan. Sandra Albers: "De mooie woorden van mevrouw Verburg gaven de hoop dat deze nieuwe Nederlandse regering zich in tegenstelling tot de voorgaande regering wél consequent zou scharen bij het blok van walvisbeschermende landen. Zeer spijtig dat ook deze regering er niet in is geslaagd de rug recht te houden."
Meerderheid Nederlanders tegen walvisjacht
Uit een opiniepeiling van TNS NIPO in opdracht van WSPA bleek eerder deze week dat negen van de tien Nederlander tegen de walvisjacht is. 84% Van de Nederlandse bevolking vindt dat de regering consequent stelling moet nemen tegen landen die het verbod op de walvisjacht, van kracht sinds 1986, negeren. Daarnaast gaf 96% aan het ontoelaatbaar te vinden dat walvissen er soms meer dan vijftien minuten over doen om te sterven. Volgens WSPA zouden juist landen als Nederland, die het welzijn van dieren beschermen die gedood worden voor commerciële voedselproductie wettelijk beschermen, consequent stelling moeten nemen tegen de walvisjacht.
Over WSPA
WSPA is de grootste netwerkorganisatie voor dierenwelzijn in de wereld. Wereldwijd zijn 802 organisaties in meer dan 147 landen aangesloten bij WSPA. Als vertegenwoordiger van deze organisaties is WSPA officieel adviseur van de Verenigde Naties en de Raad van Europa. Met veldwerk, campagnes, voorlichting, training en gerechtelijke procedures streeft WSPA naar een wereld waarin het welzijn van dieren telt en waarin wreedheid jegens dieren niet bestaat. WSPA is in Nederland 13 jaar actief en heeft 70.000 donateurs. In samenwerking met haar lidorganisaties richt WSPA Nederland zich op verbetering van dierenwelzijn op nationaal en internationaal niveau door voorlichting, educatie, campagnes en lobbywerkzaamheden. Zie voor meer informatie
Meer informatie (niet ter publicatie)
Francien Winsemius, hoofd Campagnes WSPA Nederland, mobiel: 06- 109 444 31, e-mail