Gemeente Delft

Integrale jeugdgezondheidszorg in 2007

Het college van b&w heeft 29 mei ingestemd met de Nota Integrale jeugdgezondheidszorg. Deze nota geeft een overzicht van recente ontwikkelingen en activiteiten die in 2007 op het terrein van de jeugdgezondheidszorg in Delft worden ondernomen plus de bijbehorende begroting 2007.

Met name in het activiteitenplan worden naast een aantal organisatorische zaken een aantal inhoudelijke thema's/activiteiten van de JGZ benoemd. Zo is in elke wijk vanaf begin 2007 een laagdrempelig toegankelijk inloopspreekuur voor alle ouders en jeugdigen. Zij kunnen hier terecht met vragen over opgroeien, opvoeden en gezondheid. De toegankelijkheid van jeugdgezondheidszorg is hiermee sterk verbeterd.

Er komen diverse onderwerpen voor in het activiteitenplan, zoals jongeren en alcohol, maar ook echtscheidingsproblematiek. Dit laatste leidt bij veel kinderen tot een risicovolle situatie die het gezond opgroeien bedreigd. Vroegtijdige ondersteuning in de vorm van bemiddeling bij het tot stand brengen van afspraken over omgang en verblijf, kan veel spanningen voorkomen en bevordert het welzijn van betrokken kinderen.

Maar ook het thema overgewicht bij kinderen van 6 tot 19 jaar wordt een belangrijk aandachtspunt, 15% van de kinderen kampen met dit probleem. Voor de JGZ in Delft is het tegengaan van overgewicht bij kinderen en jongeren een belangrijke prioriteit. De lichamelijke en psycho-sociale risico's die kleven aan overgewicht zijn legio en een goede aanpak is daarom essentieel. In 2007 wordt een start gemaakt met het aanstellen van een vitaliteitscoach, voor het bestrijden van overgewicht van kinderen in de wijken Buitenhof en Voorhof. De gezamenlijk doelstelling hierbij is om op een aansprekende wijze de jeugdigen (en hun ouders) aan het sporten te krijgen, overgewicht te bestrijden en een gedragsverandering te realiseren.

Naast de Delftse ontwikkelingen geeft de nota ook de relatie aan met de regionale ontwikkelingen en activiteiten zoals die op het terrein van de jeugdgezondheidszorg binnen het stadsgewest Haaglanden plaatsvinden.

Vervolgens beschrijft de nota een financiële onderbouwing van de activiteiten in de vorm van de begroting I-JGZ Delft 2007.

In 2007 zal de het aantal Jeugdgezondheidscentra worden uitgebreid met de wijken Hof van Delft, locatie Pootstraat en Voordijkshoorn, locatie Vermeertoren. De openening van de locatie Pootstraat staat gepland voor 20 juni a.s.

Het college legt de nota nu voor aan de gemeenteraad. De raad wordt gevraagd in te stemmen met de begroting en met de inzet van ¤ 28.850 vanuit de algemene middelen naar de bestemmingsreserve I-JGZ t.b.v. de begroting I-JGZ 2007 en met de inzet van ¤ 77.677 uit de reserve Integrale JGZ.

De nota is tot stand gekomen in goed overleg met de partners in de Integrale jeugdgezondheidszorg, GGD-Zuid Holland West, Careyn en Stichting Kwadraad.

Noot voor de redactie,