Gemeente Gouda


vernieuwd plan voor groen in gouda (31-5-2007)

Gisterenavond heeft de gemeenteraad het Groenstructuurplan 2007- 2015 aangenomen. Dit plan biedt richtlijnen voor de inrichting, het beheer en het onderhoud van het openbaar groen in Gouda. Uitgangspunt is dat het totale groenoppervlak in de stad gelijk blijft. Daarnaast mag bijvoorbeeld het aantal bomen niet afnemen en moeten bomen de kans krijgen oud te worden. Het plan bevat de hoofdlijnen van het Goudse beleid. De details worden uitgewerkt in beheerplannen voor de verschillende gebieden.

Groen in de stad is belangrijk voor een prettige woon- en leefomgeving van mensen. Daarom vond de gemeente het belangrijk nieuwe afspraken te maken op dit gebied . De oude afspraken voor het beheer van openbaar groen stamden uit 1991. Na 15 jaar was het noodzakelijk dit beleid tegen het licht te houden en nieuwe inzichten op te nemen. De inwoners van Gouda hebben eind vorig jaar de mogelijkheid gekregen te reageren op de plannen rond het openbaar groen. Ook is er actief overleg geweest met diverse groenorganisaties. De verkregen inspraakreacties zijn vervolgens meegenomen bij het vaststellen van het definitieve plan.

boom voor een boom
Om bomen de kans te geven oud te worden en het aantal bomen in de stad op peil te houden, gaat de gemeente kritisch om met het verlenen van kapvergunningen. Als het kappen van een boom echter onvermijdelijk is, zal altijd zo dicht mogelijk in de buurt een nieuwe terugkomen. Binnen de raad is door de GroenLinks-fractie gevraagd om bij de vervanging rekening te houden met de opnamecapaciteit van CO2 en fijnstof. Wethouder Kastelein heeft beloofd dit in de uitvoering mee te nemen. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het beheer en onderhoud van natuurvriendelijke oevers zodat deze zich optimaal kunnen ontwikkelen. Bij beheer van inheemse flora in de stad worden de beste kansen gezocht in de grotere groene gebieden en langs bepaalde doorgaande wegen en waterlopen.

beheerplannen
In het plan is voor de verschillende gebieden in Gouda op hoofdlijnen beschreven wat de huidige en nagestreefde situatie is. Dit wordt gedetailleerder uitgewerkt in beheerplannen per wijk. Wethouder Kastelein: "Ik heb al gemerkt dat mensen zeer betrokken zijn als het om bomen gaat. We zullen dan ook intensief overleggen met de mensen in de wijken". Voor het behalen van de doelstellingen uit het groenstructuurplan ziet de gemeente mogelijkheden voor meer structurele vormen van zelfwerkzaamheid door bewoners in de verschillende gebieden.

Gemeentebelangen Gouda bood het college tijdens de raadsvergadering een Ginkgo Biloba aan om in Gouda te plaatsen. Dit is een boomsoort die erg oud kan worden en die volgens de partij een goede bijdrage levert aan het verbeteren van de luchtkwaliteit.

Het definitieve groenstructuurplan is vanaf de tweede helft van juni beschikbaar. Er is dan ook een digitale versie te downloaden via www.gouda.nl.