Gemeente Utrecht

én allochtone Utrechtse vrouwen d.d. 30-05-'07;
als platte tekst en als bijvoegsel
Mime-Version: 1.0

Feestelijke uitreiking milieucertificaten aan autochtone én allochtone Utrechtse vrouwen

Zeshonderd Turkse en Marokkaanse vrouwen uit Utrecht hebben het afgelopen jaar de milieucursus 'Dat levert wat op' gevolgd bij Milieupunt Zuid of Milieupunt Overvecht. Op 1 juni ontvangen zij hiervoor een milieucertificaat van Tymon de Weger, wethouder Milieu. De cursisten weten nu precies hoe ze geld kunnen besparen door in en om het huis milieuwinst te boeken. De feestelijke uitreiking vindt plaats tussen 10.00 en 12.00 uur in de Kleine Zaal van Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht.

De Milieupunten Zuid en Overvecht hebben de cursus georganiseerd om niet alleen autochtone maar vooral ook allochtone vrouwen uit Utrecht te bereiken met tips voor het milieu en de portemonnee. Van augustus 2006 tot januari dit jaar zijn achtendertig Turkse, Marokkaanse, Somalische, Iraanse en Nederlandse coaches opgeleid, waarvan vijfentwintig daadwerkelijk als coach aan de slag zijn gegaan. De coaches hebben vervolgens in eigen kennissenkring 600 vrouwen uit heel Utrecht les gegeven over milieu. De vrouwen kregen achtergrondinformatie over deze thema's en wisselden tips uit hoe zij het beste water, gas, elektriciteit en afval konden besparen.

Het project is ontwikkeld door SME Advies, een
milieucommunicatieadviesbureau uit Utrecht. SME Advies heeft het project reeds in diverse gemeenten uitgevoerd. Uit deze eerdere projecten blijkt dat de deelnemers makkelijk ¤ 100,- tot ¤ 250,- kunnen en besparen, zonder daar grote investeringen voor te hoeven doen. De cursus richt zich op gedragsverandering in en om het huis. Hierbij valt te denken aan: de bank niet voor de verwarming zetten, geen hoge wattages in lampen die je vervolgens weer dimt, minder vaak en minder heet wassen en een tip voor de zomer: alleen je tuin sproeien als het echt nodig is en de sproeier zo afstellen dat je niet het onkruid op de stoep extra water geeft.

Noot voor de media
U bent van harte welkom op 1 juni om 10.00 uur de uitreiking in Muziekcentrum Vredenburg bij te wonen. Mocht u willen komen en een vrouwelijke journalist of fotograaf beschikbaar hebben, dan heeft dat de voorkeur. Omdat veel van de oud-cursisten ongevraagde foto's niet op prijs stellen, kunt u alleen foto's maken na toestemming van de aanwezige deelneemsters.

Naar aanleiding van dit persbericht kunt u voor meer informatie contact opnemen met Gerard Derksen, telefoon 06 27030714.