Groep Brussel Lambert


NIET TE WORDEN VERSPREID, RECHTSTREEKS OF ONRECHTSTREEKS, IN OF MET ALS BESTEMMING DE VERENIGDE STATEN
Groep Brussel Lambert

1 juni 2007
Kapitaalverhoging met EUR 1.192 miljoen
In de loop van de laatste twaalf maanden heeft GBL meer dan EUR 5 miljard geïnvesteerd om haar portefeuille te versterken en uit te breiden.
Er werd bij de EUR 1,6 miljard besteed aan de cementgroep Lafarge waarvan GBL heden meer dan 17% bezit.
EUR 1,1 miljard werd uitgegeven om het belang van GBL in Suez op te trekken tot 9,5%. Tot slot werden er twee nieuwe investeringen opgenomen in de portefeuille. Het betreft in de eerste plaats een deelneming in Pernod Ricard, de groep van gedistilleerde dranken, voor een bedrag van EUR 1 miljard. Vervolgens, meer recentelijk, de opbouw van een belang van 3 % in het grote Spaanse elektriciteitsbedrijf Iberdrola voor meer dan EUR 1,3 miljard. In totaal hebben deze investeringen de liquiditeiten van de groep waarvan in het bijzonder het product van de verkoop van Bertelsmann, opgeslorpt en bijkomende middelen zijn dus vereist om de strategie van de groep verder te zetten.
In deze context, heeft de Raad van Bestuur van Groep Brussel Lambert deze vrijdag 1 juni 2007 beslist over te gaan tot een kapitaalverhoging in contanten met voorkeurrecht voor een bedrag van EUR 1.192 miljoen. Deze beslissing werd genomen onder de opschortende voorwaarde van de goedkeuring door de Commissie voor het Bank, Financie- en Assurantiewezen van de prospectus hieronder vermeld. Deze uitgifteprijs van de aandelen werd bepaald op EUR 84. Deze prijs vertegenwoordigt een disagio van 10,8% ten opzichte van de slotkoers van het aandeel GBL van donderdag 31 mei 2007 en van 32,5% op het aangepast netto-actief van donderdag 31 mei 2007. De bestaande aandeelhouders kunnen in een verhouding van 1 nieuw aandeel voor 10 bestaande aandelen, inschrijven op 14.190.621 aandelen met VVPR strip door afgifte van coupon nr 9 van de bestaande aandelen. Pargesa heeft zich ertoe verbonden haar inschrijvingsrechten integraal uit te oefenen voor een bedrag van EUR 597 miljoen.
Het prospectus met betrekking tot het openbaar bod tot inschrijving werd voorgelegd aan de Commissie voor het Bank, Financie- en Assurantiewezen. Onder voorbehoud van de goedkeuring door deze laatste, zal dit prospectus vanaf vrijdag 8 juni 2007 beschikbaar zijn op de website van de vennootschap en vanaf woensdag 13 juni 2007 bij de banken die de verrichting begeleiden. De inschrijvingsperiode met voorkeurrecht loopt van 14 tot en met 28 juni 2007. De scrips (die de niet-uitgeoefende voorkeurrechten vertegenwoordigen) zullen worden verkocht op 2 juli 2007 door een versnelde private plaatsing voorbehouden aan gekwalificeerde beleggers. Fortis, ING en BNP Paribas zijn Joint Lead Managers. KBC Securities en Calyon zijn Co Lead Managers.
Fortis, ING en KBC Bank treden op als loketbanken voor de verrichting.

Deze bekendmaking vormt geen prospectus. Zij kan niet worden verspreid aan het publiek in een rechtsgebied buiten België waardoor zou vereist worden dat zij dient te worden goedgekeurd, geregistreerd of onderworpen aan enige administratieve of neerleggingsvereiste. Deze bekendmaking zal niet rechtstreeks of onrechtstreeks worden verspreid in de Verenigde Staten. Deze bekendmaking is geen en vormt geen onderdeel van een aanbod of verzoek om effecten te kopen in de Verenigde Staten of er zich op in te schrijven. De hierin vermelde Effecten werden niet en zullen niet geregistreerd worden onder de United States Securities Act van 1933. De Effecten mogen niet rechtstreeks of onrechtstreeks worden aangeboden of verkocht in de Verenigde Staten. Er zal geen openbaar aanbod zijn van effecten in de Verenigde Staten.