Vlaamse Overheid
Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 1 juni 2007
Landinrichtingsproject Plateau van Moorsel moet leefbaarheid Vlaamse rand verhogen
Op voorstel van Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft de Vlaamse Regering vandaag 4 inrichtingsprojecten rond het Plateau van Moorsel goedgekeurd. Voor het verhogen van de leefbaarheid en de verdere ontwikkeling en inrichting van het gebied wordt 6 miljoen euro uitgetrokken.
Het plateau van Moorsel omvat een groot deel van de open ruimte tussen Brussel en Leuven. Kenmerkend zijn de landbouwgronden, weidse vergezichten, oude boskernen,...
De sterke verstedelijkingsdruk vanuit Brussel en Leuven tast deze open ruimte-buffer aan en zorgt voor problemen wat betreft de leefbaarheid van de dorpskernen. Dat deze open ruimte van groot belang is, getuigt het Europese SOS II - project waar het vermarkten en behouden van deze open ruimte centraal stond.
Vanuit deze problematiek werd, in opdracht van de minister, volgens de nieuwe werkwijze van landinrichting, waar vraaggestuurd werken centraal staat, in het voorjaar van 2006 een bevraging gedaan van de belangrijkste openruimtepartners: zeven gemeentebesturen, zes provinciale diensten, zeven Vlaamse overheidsdiensten. Deze uitgebreide bevraging resulteerde in een lijst van gewenste projecten.
Op voorstel van minister Peeters heeft de Vlaamse Regering vandaag volgende projecten geselecteerd:
- Vlaams stedelijk gebied rond Brussel
Hier wordt een concrete invulling gegeven aan het afbakeningsproces van het Vlaams Stedelijk Gebied rond Brussel: de Vlaamse Rand. Mogelijkheden in het kader van landinrichting zijn de versterking van de recreatieve infrastructuur via het ontsluiten van open ruimtes voor (lokale) recreatie en onderling verbinden, opheffen van barrièrres voor wandel - en fietsverkeer, invullen van ontbrekende schakels in fiets - en wandelpaden, aansluiten op culturele en gemeenschapsvoorzieningen, op pleintjes, herwaarderen veld- en voetwegen, aansluiten op bestaande recreatieve en functionele fietsnetwerken. Voorts kan er ook aandacht gaan naar de versterking van ecologische en landschappelijke infrastructuur (holle wegen, knotbomen, houtkanten,?), kan er opnieuw ruimte worden gegeven aan waterlopen voor berging, kunnen ingebuisde trajecten van waterlopen opengemaakt worden, kunnen groenbuffers met mogelijk recreatief medegebruik worden uitgebouwd en kan de plaatselijke landbouw worden versterkt.
Voorziene Vlaamse middelen: 2 miljoen euro.
- Voervallei
Dit project zorgt voor de realisatie van gewenste ontwikkelingen rond een belangrijke groen-recreatieve as tussen Leuven en Brussel: de Voervallei. Hierbij wordt vertrokken van een win-winsituatie tussen natuur en recreatie.
Mogelijke maatregelen draaien rond de inrichting van de recreatieve infrastructuur (nieuwe fietstracé, ontwikkelen recreatieve poorten, aansluiting op Leuven en Brussel), de inrichting van de ecologische infrastructuur (inrichten vrijgekomen ruimtes langs waterloop, versterken en behouden van open ruimtes en stapstenen, stimuleren van bestaande maatregelen voor hamster en akkervogels en stimuleren erfbeplantingen), erosiebestrijdingsmaatregelen en maatregelen rond leefbaarheid en sluipverkeer.
Voorziene Vlaamse middelen: 1,5 miljoen euro.
- Gewestweg N 253
In dit project worden flankerende maatregelen uitgewerkt bij de herinrichting van de N 253 met als leidraad de landschappelijke - ecologische inpassing van de N253 en het betrekken van de inrichtingsactiviteiten op de omliggende dorpskernen. Landinrichting kan hier een meerwaarde bieden door het landschappelijk karakter van de N253 te behouden, alternatieve lokale fietsroutes aan te leggen, ecologische barrières aan te pakken, erosiemaatregelen te nemen, recreatieve poorten te ontwikkelen en de cultuurhistorische elementen rond de N253 te versterken.
Voorziene Vlaamse middelen: 1,5 miljoen euro.
- Streekproject Dijleland
Een inrichtingsproject heeft hier enerzijds als doel een gebiedsgerichte visie op recreatie te ontwikkelen en uit te werken en anderzijds een praktijkgericht samenwerkingsverband voor onderhoud van kleine landschapselementen vorm te geven. Deze activiteiten vormen in tweede instantie de aanzet voor een streekproject.
Hier zijn maatregelen op hun plaats die de landschappelijke en recreatieve structuur ten goede komen, zoals erfbeplanting, stimuleren van kleine landschapselementen op de weides van de talrijke paardveehouderijen en maneges, aanleg van wandellussen of verbindingen en inrichting van startpunten, picknickplaatsen, enz.
Voorziene Vlaamse middelen: 1 miljoen euro.
In een eerstvolgende fase worden de geselecteerde inrichtingsprojecten verder uitgewerkt in concrete inrichtingsplannen onder begeleiding van een planbegeleidingsgroep per project.
Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:
Dhr. Luc De Seranno, woordvoerder van minister Peeters
Tel: 02 552 66 00
GSM: 0477 38 23 37
Email: persdienst.peeters@vlaanderen.be