Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Waterschap baggert watergangen in De Meern en Vleuterweide


1 juni 2007 - Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden start in de week van 11 juni met het baggeren van een aantal watergangen ten zuiden van de Hof Ter Weydeweg in De Meern/Vleuterweide. In totaal zal ongeveer 22.500 m3 bagger worden verwijderd. De werkzaamheden zullen naar verwachting tot half oktober 2007 duren.

Waarom baggeren?

Op de bodem van sloten en rivieren verzamelt zich in de loop der tijd bagger. Bagger vormt zich uit onder andere gevallen blad, plantenresten en zwerfvuil. Door deze bagger worden sloten en rivieren steeds ondieper. Bij warm weer bevat het kleine laagje water nog maar een beperkte hoeveelheid zuurstof. Vissterfte en stank kunnen het gevolg zijn. Een ondiepe watergang kan ook minder water afvoeren wat bij heftige regenval tot wateroverlast kan leiden. Genoeg redenen dus voor het waterschap om in actie te komen.

Deels verontreinigde bagger

De watergangen waar gebaggerd gaat worden liggen ten zuiden van de Hof ter Weydeweg en de Verlengde Vleutenseweg. Uit onderzoek is gebleken dat een deel van de vrijkomende bagger in deze watergangen niet verontreinigd is. Normaal gesproken kan de baggerspecie dan op de kant afgezet worden. Wegens ruimtegebrek op de kant moet de baggerspecie afgevoerd worden naar het depot aan de Huppeldijk in Utrecht. Ook komt er matig vervuilde bagger vrij. Deze baggerspecie wordt ook afgevoerd naar het depot.

Projectdetails

Het werk wordt uitgevoerd door aannemingsbedrijf Verduijn b.v. uit Kamerik. De bagger wordt met een schuifboot over de bodem van de sloot naar één punt geschoven. Daar schept een kraan de bagger uit het water en deponeert het in de bak van een vloeistofdichte kiepkar. De kiepkar wordt met een tractor afgevoerd naar het doorgangsdepot van gemeente Utrecht, nabij de Huppeldijk in Utrecht. De tractor met kiepkar zal een paar keer per dag rijden.