Ingezonden persbericht
Persinformatie
1 juni 2007
Studenten bedenken groente in knijpverpakking voor kinderen
HAS Den Bosch wint met 'Superslierten' Hbo-prijsvraag Voedingscentrum
De HAS Den Bosch is winnaar van de Hbo-prijsvraag Voedingscentrum 2007 met 'Superslierten'. Dit product van gepureerde groente sprong eruit vanwege de speelse knijpverpakking, die lastige etertjes kan verleiden toch groente te eten. De prijs werd uitgereikt door Frans Kok, hoogleraar Voeding en Gezondheid. Met de prijs wil het Voedingscentrum stimuleren dat gezondheidsaspecten structureel aandacht krijgen bij het ontwikkelen van voedingsmiddelen.
De Hbo-prijsvraag is een activiteit van het Voedingscentrum in het kader van de projecten 'Verborgen vetten' en 'Groente en fruit'. De prijsvraag is gericht op studenten van alle hbo-opleidingen Voedingsmiddelentechnologie en Food & Business. Zij krijgen als opdracht een product te ontwikkelen dat bijdraagt aan een gezond eetpatroon of een bestaand product gezonder te maken. Daarbij gaat het onder meer om het terugdringen van verzadigd vet en het stimuleren van de groente- en fruitconsumptie. Ook is belangrijk dat het product een bijdrage kan leveren aan het voorkomen van overgewicht.
Het Voedingscentrum hecht er grote waarde aan dat levensmiddelenproducenten bij de samenstelling van hun product gezondheidsaspecten mee laten wegen. Uiteraard is de consument zelf verantwoordelijk voor de keuze van zijn voeding. Maar het is niet altijd gemakkelijk om een goede keuze te maken. De producent kan de consument daarbij helpen. Daarom is het belangrijk dat toekomstige food marketeers en productontwikkelaars al in de opleiding leren nadenken over producten die een bijdrage kunnen leveren aan gezonde voeding.
Opleidingsprijzen en beoordeling
Het is het derde jaar dat de prijs is uitgereikt. Dit jaar waren er zeventien inzendingen. Naast de hoofdprijs voor 'Superslierten' zijn opleidingsprijzen, voor de beste inzending per opleiding, toegekend aan 'Yoghurt met vers fruit' (Hogeschool Arnhem en Nijmegen), 'Broodje Athene', bruin brood belegd met tzatziki, rode kool en prei (Hogeschool Zuyd) en 'Dip-Sjit', groente en fruit met dipsaus (Hogeschool van Hall Larenstein). Eervolle vermeldingen waren er voor 'Broccolinisoep', een soep met broccoliballetjes (Hogeschool InHolland), en 'YoDropps', bestaande uit bolletjes magere yoghurt (HAS Den Bosch).
Bij de beoordeling is gelet op zowel maatschappelijke, voedingskundige, technologische als marketingaspecten. De jury bestond uit afgevaardigden uit de retail, de levensmiddelenindustrie, het ministerie van VWS en het Voedingscentrum. De prijsuitreiking op het ministerie van VWS werd vooraf gegaan door een minisymposium over initiatieven om een gezonder eetpatroon te stimuleren. Zo waren er presentaties van de stichting 'Ik kies bewust', Aviko (winnaar van de Jaarprijs Voedingscentrum 2006 met Fridéale) en de Belgische groentekok Frank Fol.
Voedingscentrum - eerlijk over eten
Gezond, lekker en veilig eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland.
Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezonde en veilige voeding en voedselkwaliteit.
Ingezonden persbericht