D66

Van der Ham schrijft boekje Voortrekkers en Baanbrekers

1 juni 2007

Donderdag 31 mei overhandigde D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham het boekje "Voortrekkers en Baanbrekers" aan Harry van Bommel (SP), één van de leiders van de nee-campagne. "Voortrekkers en Baanbrekers" blikt terug op het referendum over de Europese Grondwet van 1 juni 2005, nu twee jaar geleden.

De sociaal-liberaal Van der Ham onderzoekt de redenen achter het `nee'. Hij wijt de vertrouwensbreuk van de Nederlanders met de politiek aan de slecht nagekomen Europese afspraken en de fractie-discipline, die een open debat over Europa bemoeilijkt. "Alle zorgen van de Nederlandse bevolking leven ook in de Kamer, maar ze worden te weinig uitgesproken," aldus van der Ham.

Verder pleit Van der Ham voor een actievere rol voor Europa in de wereld, om een alternatief te bieden voor het Amerikaanse buitenlandse beleid. Ook ziet hij hier een rol voor de kleinere Europese landen: "Kleinere landen moeten de ruimte krijgen om te experimenteren: vaak zijn zij aanjagers van nuttige veranderingen. Kijk naar de nieuwe Europese milieu-doelstellingen. Kleine landen als Nederland zijn daarmee begonnen. Zo ging het ook met het de openstelling van het huwelijk voor homo's. Inmiddels kan dit ook in Spanje. Daar moeten de kleine landen meer ruimte voor krijgen!"

De D66-er vindt dat er opnieuw een referendum moet komen, maar dan liefst "van onderop". De bevolking moet zelf de mogelijkheid krijgen om met handtekeningen een referendum te organiseren. Van der Ham bereidt samen met andere Kamerleden een wetsvoorstel voor om dit mogelijk te maken.

Van Bommel zei bij de overhandiging dat hij, ondanks de vele inhoudelijk verschillen, blij is met deze aftrap voor een open, inhoudelijk debat over het nieuwe Europese verdrag.

"Voortrekkers en Baanbrekers" is te bestellen op:

www.voortrekkersenbaanbrekers.nl

1.

Meer over...

* Boris van der Ham

---